Column Simone Kerseboom: Zwarte Piet is de eerste dominosteen die globalisten omver willen kegelen

Dit weekeinde wenste ik de jonge dame bij de kassa in de supermarkt een fijn Sinterklaasfeest. “O ja, het is Sinterklaas,” zei ze tegen mij. Ik heb meerdere mensen horen zeggen dat ze de Sinterklaasspirit niet echt voelden dit jaar. Misschien komt dat door al het coronagedoe, of misschien is het KOZP en de media toch gelukt om iets moois, iets dat van ons is, uiteindelijk compleet te slopen.

Maar nu Sinterklaas het land weer heeft verlaten en de Kerstman onderweg is, wil ik nog een laatste opmerking maken over de onvermoeide aanval op Zwarte Piet. We zijn snel om de vinger te wijzen naar “wokeness” en dat deze destructieve beweging erop uit is om tradities te slopen. Dat is ook zo. Maar waarom? Wat is het doel?

De aanval op Zwarte Piet is tweeledig. Ten eerste is het een symptoom van het verdienmodel van historisch slachtofferschap claimen in het heden. Door in het heden aanspraak te maken op slachtofferschap voor vermeend onrecht dat in het verleden jegens voorouders is begaan, krijgen bepaalde groepen in het heden een bevoorrechte positie. Deze positie kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om toegang te krijgen tot bepaalde subsidies of om een voorkeursbehandeling te krijgen op de arbeidsmarkt. In Zuid-Afrika hebben ze een specifieke term voor deze groepen mensen; “previously disadvantaged individuals.”

Actiegroepjes zoals KOZP moeten hun bestaansrecht legitimeren om subsidie te blijven ontvangen. Dus, nu ze (in de grote steden) bijna succesvol zijn in het uitroeien van Zwarte Piet, gaan ze achter de roetveegpieten aan. En dan waarschijnlijk Sinterklaas omdat het een blanke man is. En dan misschien ook de Kerstman. May all your Christmases be white no more…

Dat brengt me naar het tweede punt. Want het is  simpelweg onderdeel van een bredere aanval op de Nederlandse tradities en cultuur waar Zwarte Piet een symbool van is. Het is een aanval op de dingen die ons ons maken, die ons Nederlands en uniek maken. Want het doel is om uiteindelijk wereldburgers van ons te maken. Mensen zonder wortels, zonder identiteit en zonder een thuis. Mensen zonder een unieke cultuur of taal. Mensen die geen banden hebben, niks hebben waarvan ze houden en waar ze voor zouden vechten, of een eigen plek hebben waar ze iets moois op willen bouwen.

Het gaat om mensen creëren die zich net zo goed thuis voelen in Nederland als in Italië. Dat als het ergens even niet goed gaat, ze meteen hun koffers kunnen inpakken en vertrekken omdat ze geen belangen hebben in het land waar ze vandaan komen. En als je niets hebt wat echt van jou is, wat jou uniek maakt, waarom zou je je dan zorgen maken over wat er in Nederland gebeurt? Als alles en iedereen hetzelfde is, kan je toch gewoon naar Frankrijk of Letland als het leven in Nederland even niet meer meezit? Je hebt toch geen taal- of cultuurbarrières meer in deze globalistische utopie. The world as one, in ieder opzicht. Think global, act local.

Het is een aanval op de natiestaat als beschermer van nationale culturen en tradities en de inherente liefde die veel mensen nog steeds hebben voor hun omgeving en lokale tradities en geschiedenis  omdat ze daar hun identiteit op bouwen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zwarte Piet is een symbool van de Nederlandse cultuur en een makkelijke doelwit voor deze aanval van het globalisme. Maar binnenkort is het dus ook Sinterklaas zelf, en Kerst en Pasen. Al die mooie dingen waaruit wij betekenis halen – iets dat dieper gaat dan een feestje vieren. Christelijke feesten die wij onze eigen, unieke Nederlandse invulling hebben gegeven. Feesten die echt van ons zijn, waar we warme herinneringen aan hebben, momenten vol nostalgie. Dit wordt ons ontnomen als we toelaten dat Zwarte Piet uit onze traditie verdwijnt. Zwarte Piet is de eerste dominosteen die in Nederland moet vallen om ons, als Nederlanders, verder te ontwrichten.

Simone Kerseboom is Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie. Exclusief voor DDS houdt ze een blog bij over wat ze meemaakt in Den Haag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. AS210854

  Conclusie, schaf alle subsidies af.

  1. Nostradamus

   Ik stem voor!

   Ook geen cadeaus meer kopen in winkels waar zwarte Piet uit verdwenen is. Zelfs online.
   Slimme ondernemers creëren nieuwe (web)winkels met juist veel vrolijke zwarte Pieten!

 2. Piet Paaltjens

  “ Dus, nu ze (in de grote steden) bijna succesvol zijn in het uitroeien van Zwarte Piet, gaan ze achter de roetveegpieten aan. En dan waarschijnlijk Sinterklaas omdat het een blanke man is. En dan misschien ook de Kerstman. May all your Christmases be white no more…”

  Ik zag nog geen aanval op Sinterklaas en Kerstman van activisten, maar Simone mogelijk wel.

  1. Marcoweer

   Er staat ook “en dan waarschijnlijk ” , waaruit zij ook stelt het nu niet aan de orde is maar mogelijk wel kan gebeuren. Iets beter lezen meneer Piet.

   1. Piet Paaltjens

    Klopt, het kan mogelijk gebeuren, zoals in de toekomst mogelijk de hemel naar beneden gaat vallen.

    😎

   2. Nikita

    negeren van die zak hooi is vele malen beter marco

    1. Piet Paaltjens

     😎

    2. Krasvast

     @Nikita: Juist, en hoe meer mensen dat begrijpen hoe harder hij gaat blaffen en hoe leuker het wordt. 🙂

     1. Piet Paaltjens

      😎

  2. Krasvast

   @Marco: Negeren werkt veel beter, 100% succes verzekerd!

   1. right

    Krasvast@
    Ja juist, negers negeren!

   2. Krasvast

    🙂

 3. Marcoweer

  In Volendam was de optocht van KOZP een groot succes.

  1. Piet Paaltjens

   😎

  2. Appelstroop

   krijg spontaan zin in oliebollen

  3. Woordkunst

   Van het weekend wezen werken als zwarte piet en iedereen vond het prachtig.
   Ze lopen al tien jaar te zieken dus geef het nog eens tien jaar om het weer in ere te herstellen

   1. Piet Paaltjens

    Ik acht de kans dat het palingtrekken weer in ere zal worden hersteld beduidend groter.

    😀

   2. Krasvast

    @WK: Het állerleukste is het om de hond te negeren, gaat t’ie nog harder blaffen.

    🙂

    1. Marcoweer

     Ach waarom negeren? Míj lijkt meneer Piet een prima mens waar ik het soms niet mee eens ben en soms ook wel. Hij laat me ook nog met grote regelmaat erg lachen met zijn tegen reactie als iemand hem weer van alles toewenst wat minder mooi is.

     1. Woordkunst

      Pfff, het is maar wat je leuk vind, en heb meer problemen met dat constante geklier van die kwal dan het schelden wat diezelfde kwal steevast uitlokt….

     2. Krasvast

      “Ach waarom negeren?”

      Omdat hij al meer dan tien jaar de boel in de fik zet, belazerd, in de zeik neemt, badineert en ondermijnd. Zulk soort gasten ben je liever kwijt dat rijk omdat hij dat zeven dagen per week en 15 uur per dag doet.

  4. Nostradamus

   Volgende keer met hardgekookte eieren gooien!

 4. sonny

  “eerste dominosteen die de globalisten laten vallen”
  Neen, neen, het zijn niet de multiculturele globalisten, het zijn de blankenhaters!
  Ze hebben een wereldbeeld waar ‘blank’ geen macht meer heeft!
  de wereldmacht in handen van de islam en de negroïdencultuur!
  Dat is de echte waarheid, het humanistisch ‘links’ geleuter is gebasseerd op domheid!

  1. Piet Paaltjens

   Er zijn ook mensen met een wereldbeeld waarin alleen blanke mensen macht mogen bezitten.

 5. Branzino

  Zo leer je nog eens wat: “Actiegroepjes zoals KOZP moeten hun bestaansrecht legitimeren om subsidie te blijven ontvangen.”

  Ik heb nooit geweten, dat KOZP subsidie ontvangt. Maar ik denk ook zeker te weten dat mevrouw Kerseboom het niet goed ziet. Dat gebeurt wel vaker met FvD-politici.

  Verder vind ik, dat ze al die acties wel heel belangrijk maakt. Om in de zwarte piet discussies acties van globalisten te zien, moet je wel heel veel fantasie hebben.
  Of zou het ironisch bedoeld zijn? Dan is het wel weer leuk, eigenlijk.

  Ze begaat wel een tactische misser, door de kerstman op te voeren als een volgend slachtoffer van dit globalisme. Sinterklaas is iets echt Nederlands, de kerstman is juist het tegendeel. In het grootste deel van de wereld heel populair, in Nederland pas onder buitenlandse, zeg globalistische, invloed. Hem afschaffen zou mevrouw Kerseboom moeten aanspreken.

  1. Meriadoc Brandebok

   Je hebt gelijk, Branzino, het verzet tegen Zwarte Piet is exact het tegengestelde van globalisering. De tegenstanders van Zwarte Piet kletsen vaak over Westers neokolonialisme. Zij beschouwen de Zwarte Piet als resultaat van de slavenhandel, een bij uitstek globalistisch fenomeen. Werkeijk niets in de ideologie van de tegenstanders van zwarte piet heeft maar enigszins iets met globalisme te maken.

   1. Branzino

    @Meriadok Brandebok
    Ik geloof, dat ik wat anders bedoelde te beweren dan je nu suggereert. Maar dat is niet erg. Ik beschouw KOZP-aanhangers namelijk niet als pro- of antiglobalisten. Het maakt me allemaal niet zoveel uit. Ik schreef eerder over ingrijpende veranderingen rond Sinterklaas, die geruisloos zijn gekomen (kinderen eerst afrossen en dan in een jute zak afvoeren naar Spanje, schoenen voor een kachel of warmtepomp, met paard over daken huppelen, etc., etc.). Prima allemaal. Maar als je Nederlandse gewoonten, cultuur is toch wel wat meer, wilt behoeden voor veranderingen dan zou je het m.i. wel consequent moeten doen. En daar past de bescherming van de kerstman niet bij. Andere voorbeelden staan elders hier.

 6. Meriadoc Brandebok

  Ja, want die anti-pieters, al dan niet van Kick Out Zwarte Piet, met hun bekrompen wereldbeeld, zijn ook echt globalisten. Verder dan Suriname zijn ze nooit gekomen.

  Koekoek. 🤪

  Is dit satire?

  1. Marcoweer

   Nee geen satire gewoon een nog onzinniger bijdrage aan het reactie gedeelte dan ik doorgaans zelf doe.

 7. HD

  Beter is die kleine groepje stakkers de Noordzee in te schoppen.
  Soms moet je je rommel wat je niet nodig hebt opruimen.

  1. Piet Paaltjens

   Adviseert HD om de anti-Pieters allemaal te vermoorden?

   Dat is wel een erg krasse manier om andersdenkenden de mond te snoeren.

   1. Marcoweer

    Je kunt het wat extreem vinden en misschien een wat rare gedachte maar niet ontkennen het wel een effectieve manier is om van vervelende roeptoeters af te komen.

    1. Piet Paaltjens

     Het nadeel is natuurlijk dat je nadien alleen in de gevangenis kunt genieten van de afwezigheid van de roeptoeters. In Nederland is het vermoorden van mensen namelijk verboden.

   2. Krasvast

    @Marco: de enige remedie: negeren!

 8. Mar

  Hoe krom kunnen we het hebben?

  Een lijstje veranderingen in Nederland sinds de jaren ’80:

  Winkels ’s avonds open, op zondag, op woensdagmiddag en op maandag.
  Halloween in plaats van Sint Maarten.
  Niet alleen een kerstboom in huis, maar het hele huis in de lichtjes + de tuin.
  Intocht van de Kerstman.
  Gebruik van verbasterde Engelse woorden in plaats van normaal Nederlands.
  Valentijnsdag.

  En dan alleen huilen over Zwarte Piet, als aantasting van de Nederlandse cultuur door globalisten?

  1. Marcoweer

   Idd wat zou het heerlijk zijn met je vingers te kunnen knippen en weer terug in de jaren 80 te zijn.

  2. Marcoweer

   Idd wat zou het heerlijk zijn met je vingers te kunnen knippen en weer terug in de jaren 80 te zijn.

   1. Branzino

    @Marcoweer
    Je bedoelt de tijd van de demonstraties tegen kruisraketten en tegen kernwapens in 1981 en 1983. Helemaal mee eens. Ik vind het heel erg jammer, dat ik dat niet heb meegemaakt. Ik had misschien net de leeftijd, maar niet voldoende interesse.

    1. Marcoweer

     Branzino ,ik vond heel die tijd leuker, meer gemoedelijk en veel goede muziek uit die periode. Het kan dat ik die tijd in gedachte mooier maak dan die was maar als het kon ging ik gelijk terug.

     1. Branzino

      @Marcoweer
      De tijd van vroeger lijkt altijd mooier dan het heden, want ellende wordt gelukkig sneller vergeten. Herinner jij je naast die kruisraketten en kernwapens ook nog alle ellende rond de Koude Oorlog, toen op een hoogtepunt, Vietnam, de kabinetten Van Agt en Lubbers, de recessie van de eerste jaren 80, krakersrellen, Nederlands elftal op WK’s, etc., etc.? Ik hou het op de kwalificatie “boeiende tijd”, die ik gelukkig bewust heb meegemaakt via studies, buitenlandse ervaring, eerste baan, getrouwd. Eigenlijk best wel leuk, toch.

 9. Eminem2

  Hoewel ik het met de schrijver eens ben dat er van (extreem-)linkse zijde allerlei aanvallen op nationale en culturele symbolen ondernomen zijn en nog zullen worden, betwijfel ik of verschijnselen als Zwarte Piet en Sinterklaas naast feesten zoals Kerstmis en Pasen zulke hele belangrijke culturele of nationale symbolen waren. Onder invloed van de ontkerkelijking met ingang van de jaren ’60 vrees ik dat er van die feesten toch al weinig anders over was dan plat consumentisme. Daarbij ging (en gaat) het meer om cadeautjes, pepernoten, kerstkransjes en paaseitjes dan iets diepers en geheel eigen aan de Nederlandse cultuur.

  Wat dan wel precies eigen is aan de Nederlandse cultuur is iets waar eindeloos over gediscussieerd kan worden zonder veel vooruitgang te boeken. Ik zou de typisch Nederlandse nuchterheid als een belangrijke Nederlandse culturele waarde willen zien, evenals de onverschrokkenheid waarmee onze voorouders zich tegen zowel de dreiging van vreemde overheersers als die van overstromingen hebben verzet. En die dreigingen (hoewel vaak met hulp van bondgenoten) het hoofd hebben weten te bieden. Tegelijkertijd ontkom ik er ook niet aan om te erkennen dat dit soort waarden zich niet bepaald leent voor het vormen van een bezielend verband. Echter doen allerlei linkse concepten zoals de multiculturele samenleving en solidariteit dat ook niet bepaald. Het zou al mooi zijn als de diverse stromingen in de samenleving goed met elkaar overweg zouden kunnen zonder al het gestook van de flanken en de voortdurende druk van migratie van lieden die de inheemse bevolking niet goed gezind zijn.

 10. ikweetwatikwil

  En weer heeft Simone Kerseboom gelijk. Je gaat je zo langzamerhand gast voelen in je eigen land. De poten worden onder je stoel weg gezaagd.

 11. Piet Paaltjens

  “ Actiegroepjes zoals KOZP moeten hun bestaansrecht legitimeren om subsidie te blijven ontvangen. ”

  Dit is een platte leugen. KOZP heeft nooit subsidie ontvangen. Simone zal dit weten.

  ht*ps://kozwartepiet.nl/faq-items/wie-financiert-kozp/

 12. 56RdK

  Helaas durven vele zelfstandige winkeliers geen Sinterklaasuitingen zoals een eenvoudige Zwartepietpop, meer in de etalage te zetten, uit angst voor aanslagen of vernielingen.
  De grootwinkelbedrijven zoals een AH, een Hema, een Jumbo e.d. hebben Sinterklaas allang verbannen, zelfs de Kerstdagen zijn voor hun nu feestdagen!

  Allemaal geïnitieerd door en onder leiding van Lodewijk Asscher. die toen hij nog minister was. (Nadat hij in Amsterdam Sinterklaas ook al half had gesloopt.)

  En dat KZOP, wist zich dit jaar verzekerd van 10 miljoen aan subsidie (waarschijnlijk ook dankzij die Asscher!).

  Opdat we dit niet vergeten!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.