Column Simone Kerseboom: De journalisten die ‘wolf’ riepen

Mijn alma mater staat, ondanks de naam (Rhodes University), al decennia bekend als een links bolwerk waar bijzondere karakters bij elkaar komen. Maar de universiteit en het dorp dat dit academisch instituut huisvest, Grahamstown, staan ook bekend als een plek waar vrije geesten samenkomen. Grahamstown is een dorp van kunstenaars, intellectuelen en hippies. We hadden daarom ook onze eigen groepjes goths, jocks, hippies die geen schoenen naar de lezingen droegen, pan-Africans, christenen, stoners, surfers en zoveel meer. Maar we hadden ook de wiccans en een paar verdwaalde jonge mensen die het christendom verwierpen. En die vierden Joelfeest. Maar niemand noemde ze nazi’s of maakte überhaupt de link met het nationaal-socialisme. En, let’s be honest, wie kent de heidense oorsprong van sommige van de symbolen van het huidige Kerstfeest niet?

Dan is er mijn favourite Christmas-adjacent film (het is geen echte kerstfilm – I know), Meet me in St. Louis uit 1942. Vooral bekend van het liedje, zo prachtig gezongen door een hele jonge Judy Garland: “Have yourself a merry little Christmas.” Daarin zingt ze ook: “Make the yuletide gay. From now on, your troubles will be miles away.” Niemand heeft, voor zover ik weet, ooit aan het nationaal-socialisme gedacht bij het horen of zingen van dit geliefde Kerstliedje. Of bij de Kerstliedjes van Nat King Cole: “Jack Frost nipping at your nose. Yuletide carols being sung by a choir.” En natuurlijk: “Troll the ancient yuletide carol. Fa la la la la.” Joel is niets meer dan een synoniem voor Kerst in deze context.

Maar uit recente “(f)ophef” in Nederland blijkt nu dat ‘Joel’ ultra-nazi is. Voor mij, en vele anderen die uit de westerse wereld buiten Europa komen is dit nieuws. Wellicht is dit omdat het historisch besef buiten de grenzen van het Europees continent niet ingekaderd is door de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard leren kinderen in westerse landen buiten Europa op school en op universiteit over de Tweede Wereldoorlog, maar deze voormalige koloniën hebben andere belangrijke momenten in hun geschiedenis die bepalend zijn geweest – en uiteraard heeft de oorlog niet plaatsgevonden binnen hun eigen grenzen. Het nationaal-socialisme is gewoon niet top-of-mind. (Met uitzondering van de Godwins uiteraard – die zijn universeel.)

Maar in Nederland merk ik dat nazi-vergelijkingen het absurdistische hebben bereikt. We zitten nu echt op het “Ik hou van honden.” “Oh ja, weet je wie ook van honden hield?”-niveau. Bij de kleinste en meest vergezochte overeenkomst met iets dat in de periode 1930-1945 gebeurd is wordt de conclusie al getrokken; “dat moet wel een nazi/fascist zijn.” Het laat me denken aan de kerk waar ik naartoe ging als tiener. De pastoor zag en zocht het kwaad in alles – van Pokémon tot Harry Potter – en ik voelde dat hij juist de mooie dingen in het leven niet meer zag door deze obsessie met het kwaad. Schimmen zien en het slechtste in alles zien. Dat doen de mensen die een obsessie hebben met het “onthullen” van zogenaamde nationaal-socialisten. Het lijkt me een treurig bestaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

We hebben blijkbaar niets geleerd van de fabel ‘De jongen die “wolf” riep’. Hoe meer vergezocht en absurd de aantijgingen worden, hoe blinder we zijn voor de echte bedreigingen voor het ‘vrije Westen’. Bedreigingen die we in de mondiale coronatirannie kunnen zien, in de immigratieproblematiek, in de klimaatreligie, in de opkomst van China. Maar goed, het spelletje ‘nazi-roepen’ is nog steeds lucratieve stof voor een paar oncreatieve journalisten die kunnen rekenen op de instemmende likes van een paar geobsedeerde, intens onnozele twitteraars.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Kokkie_2

  dagelijksestandaard.nl/2021/10/aankondiging-simone-kerseboom-fvd-gaat-bloggen-bij-dds/
  Het Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie, Simone Kerseboom, zal meerdere keren per week een stukje schrijven.

  Kan iemand dat vlakgom uit de handen van de redactie halen.
  Ik mis daardoor wekelijks de bijdrage van Simone.

 2. Monty

  ”Bij de kleinste en meest vergezochte overeenkomst met iets dat in de periode 1930-1945 gebeurd is wordt de conclusie al getrokken; “dat moet wel een nazi/fascist zijn.”

  Welke partij bracht deze vergelijking ter discussie in de tweede kamer?
  Logisch dat mensen dit gaan overnemen.

  Politici hebben, bewust of onbewust, grote invloed op de daden van hun achterban.

  1. Re-al

   Monty :

   ‘Links’ heeft al decennia-lang, weinig anders gedaan,
   dan anderen voor “fascist” uitschelden.

   Terwijl het fascisme, een ‘linkse’ ideologie is : socialistisch, dus totalitair.

 3. Branzino

  Een niet zo slimme blog-bijdrage. Waarom zou je nu toch weer de aandacht willen vestigen voor een vermeende link tussen FvD en nazi-symbolen? Is het om de aandacht af te leiden tussen FvD en de fakkeldrager die bewezen contacten heeft met FvD en Baudet? Of wil ze met deze bijdrage op DDS reacties uitlokken, zodat er weer flink uitgehaald kan worden in de richting van de politieke tegenstanders?

  1. Harry Haller2

   Framen en downplayen, framen en downplayen: “Is het om de aandacht af te leiden tussen FvD en de fakkeldrager die bewezen contacten heeft met FvD en Baudet?”

   GeenStijl: “Hallo. We hebben het hier over iemand (Man van den Berg, de fakkeldrager) die boe roept naar “duivelse” Belgische bierfabrieken. Al een jaar lang loopt hij alle demonstraties af, hij zegt het zelf. Hij was bij Extinction Rebellion (extreemlinks klimaatpanisch vervelioclubje), hij stond bij het Woonprotest (waar iedereen behalve de vvd en D66 aan meedoet), hij stond Theo Hiddema te belagen (die *is* nota bene van FvD), hij zweeft bij Jezus Leeft en hij loopt inderdaad ook mee met de koffiedrinkers tegen corona. In die laatste groep vallen de hardste mentale klappen en balanceren veel (te veel) mensen op het randje tussen geestelijke gezondheid en het complotravijn. Niet alleen de Himmleriaanse hitserij van de Heliumhamster, maar ook de afrekenretoriek van kartelpolitici is precies wat zulke mensen óver het randje duwt.”

   Branzino, de tröllende smeerkees.

   1. Magyar

    ‘Branzino, de tröllende smeerkees.’

    Die hufter verdient het ten volle om onder een op volle snelheid voortrazende TGV te worden getrapt…..

    1. Monty

     Liefde en vrede’
     Wat is daar zo moeilijk aan om te begrijpen.

    2. Gregorius van Dubbeldam

     Magyar en Haller hebben elkaar gevonden in ranzige scheldpartijen.

     Frustratie en depressie schept een band.

     1. september

      Die twee weten niet beter ,zullen wel nooit veranderen.

   2. werkloze generaal

    ” hij stond Theo Hiddema te belagen (die *is* nota bene van FvD) ”

    Een buitengewoon domme bijdrage van je Harry , want je reageert weer eens op een sukkeltje dat zich heeft aangemeld puur om de ‘rechtse’ vleugel te irriteren. Dat jij dit op jouw leeftijd nog niet kan doorgronden. Behandel die gasten als een luis : geef ze geen bloed en ze gaan kapot.

    Ga nu maar weer katoenplukken , achterbakse roetmop .

 4. Gregorius van Dubbeldam

  Simone heeft de strekking van het sprookje over een jongen die ‘wolf’ riep niet begrepen: het ventje waarschuwde voor een niet bestaand gevaar en werd vervolgens zelf slachtoffer van een werkelijk gevaar.

 5. plakband

  De Hoekse en Kabeljauwse twisten zijn in een nieuw jasje gestoken en leiden af van het wanbeleid van de afgelopen 12 jaar. Het wanbeleid gaat gewoon door. Maar er komen steeds meer klokkenluiders die de mond gesnoerd moet worden. De afloop laat zich raden.

 6. Nostradamus

  Bij Nazi’s denk ik altijd aan nationaal SOCIALISTISCH duitse arbeiders patij (aan Walter Bos die riep dat we wel eens wat nationalistischer mochten zijn) en de nationaal SOCIALISTICHE beweging.

  h**ps://www.trouw.nl/nieuws/de-nazi-s-waren-ook-socialisten~bc33f198/

  1. Nostradamus

   Foutje, Wouter Bos van de arbeiderspartij.

  2. Monty

   ”die riep dat we wel eens wat nationalistischer mochten zijn”

   Zoiets als ”eigen volk eerst”.

   1. LifeBuddy

    Juist Grote mondy, goed gezien dat ”eigen Volk eerst,” dus Henk en Ingrid keihard gewerkt hebben om iets op te bouwen en dat nu op een extreem sLinkse korte tijd wordt afgebroken. Nationalistischer is Niks mis mee.

    1. Monty

     ”Nationalistischer is Niks mis mee.”

     Maar Nostradamus heeft hier associaties mee met de Nazi’s.
     Die riepen dat ook ‘eigen volk eerst’.

     1. LifeBuddy

      Nee Grote mondy, Rechts heeft hier GEEN associaties mee. Rechts wil Niet ten prooi vallen, aan een dictatuur en levenswijze, die door extreem sLinks wordt opgelegd en geïndoctrineerd. Al vanaf de jaren 60 vorige eeuw werden de kinderen al geïndoctrineerd dat de Indianen slecht waren. Rechts gaat niet mee in die sLinkse onzin.

 7. JohanDijk

  De echte wolven in mijn ogen willen fvd..de enige partij die de waarheid onderzoekt en het durft te zeggen…uitschakkelen via hun mediahuis waar volgzame journalisten slechts mogen zeggen wat hun bazen beveelt. Ze hebben geneens schapenkleren aan en lopen mee met de WEF roedel.

 8. Re-al

  Heel lief artikel, van Simone Kerseboom.

  Maar ik raad haar toch aan, in de politiek :
  harder en duidelijker te worden.
  We leven in gevaarlijke tijden,
  met een opkomende ‘linkse’ Staats-/ EU- diktatuur.

  1. Monty

   ”harder en duidelijker te worden”

   Maar FvD staat voor ‘liefde en vrede’ of heb ik dat verkeerd begrepen en is dat alleen voor de bühne?

   1. Re-al

    Blijven proberen, “monty”.
    Je tr*llen werkt averechts.

    1. Mr.blauw.sky

     Maar zo n spiegeltje blijft toch nodig , trôllen of niet..

     De aĺt-rechts

 9. MM

  Jul Jul strålande Jul…..
  Zweeds antiek Kerstlied. Zoek maar op YT.
  .
  Simone heeft groot gelijk.

  1. Mr.blauw.sky

   Maar welke Nederlander zingt er nou Zweedse ‘kerstliedjes’ uit de prehistorie?

 10. Klaus Schwab

  De kritiek van het prominente FVD lid Hiddema is dus volkomen onterecht. Thierry, van Houwelingen, van Meijeren en Kersseboom zullen Hem ongetwijfeld tot de orde roepen. Hoe durft Hiddema te twijfelen aan de goede intenties van Forum !

  1. Mr.blauw.sky

   Klopt als een bus…

 11. tata

  Mijn alma mater staat in het Leidsche. Praesidium Libertatis. En nu maar hopen dat dat zo blijft…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.