Ammoniak in Oreo koekjes! De overheid wist er van en greep niet in

Ammoniak in Oreo koekjes! De overheid wist er van en greep niet in

De herkenbare zwarte kleur van de welbekende Oreo koekjes zijn jarenlang geproduceerd met grote hoeveelheden ammoniak, om zo tot de herkenbare donkerzwarte kleur te komen. De overheid wist er van en greep niet in.

Het gaat om de Cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan. Diezelfde fabriek ligt al een aantal jaar onder een vergrootglas bij milieubewegingen en omwonenden vanwege de grote uitstoot van ammoniak en stikstof. Volgens Olam is er niks aan de hand en hoort het er allemaal een beetje bij. Wat ze bij Olam echter niet hebben gemeld is dat er dus niet alleen ammoniakuitstoot plaats vindt vanwege het productieproces maar dat ammoniak wordt verwerkt in de cacao om daarmee de kleur donkerder te maken.

De overheid wist hier van en De Omgevingsdienst heeft dit op verzoek van Olam verborgen gehouden. Ook zette de fabriek iedereen op een dwaalspoor door het uitdragen van verkeerde informatie. De cacaofabriek is niet ontworpen om de grote hoeveelheid ammoniak die gebruikt wordt te verwerken. Het is dus een gigantische vervuiler.

Mondelez, maker van de Oreo koekjes in Europa is de grootste afnemer van de cacaofabriek in Koog aan de Zaan. Het bedrijf geeft aan dat het op de verpakking vermeld staat als er ammoniak in hun producten zijn verwerkt en dat het helemaal geen kwaad kan. „Het gebruik van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product”, Aldus Annick Verdege van Mondelez aan de Telegraaf.

Terwijl er in Nederland een grote groep veehouders en boeren het leven zuur wordt gemaakt zijn er altijd nog de grote fabrieken die vele male schadelijker zijn voor het milieu en waarbij de overheid een oogje toeknijpt. Zolang we dit soort fabrieken hun gang laten gaan zal ook het onteigenen van de boeren weinig nut hebben op het verminderen van de stikstofuitstoot. Voor zover dat überhaupt al het geval zou zijn.

Lees meer over:
overheid Uitstoot

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties