shutterstock 2166666199

Antiracisme organisaties winnen hoger beroep: huidskleur geen objectieve aanwijzing voor nationaliteit bij grenscontroles

Binnenlandfeb 14 2023, 13:00
Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de Koninklijke Marechaussee discrimineert bij het controleren van reizigers die Nederland willen binnenkomen. Mensen met een donkere huidskleur worden vaker uit de rij gepikt dan andere. Het hof verbiedt de marechaussee om bij volgende identiteitscontroles selectiebeslissingen te nemen op basis van ras. Deze uitspraak kwam na een hoger beroep dat was aangespannen door enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en RADAR.
Volgens de marechaussee worden controles gebaseerd op analyses over migratiestromen en risico's van mensensmokkel. Ze werken op basis van risicoprofielen, zoals de 'Nigeriaanse geldsmokkelaar': snellopend, goed gekleed met een 'niet-Nederlands uiterlijk'. De rechtbank oordeelde in september 2021 dat marechaussees uiterlijk en huidskleur mogen meewegen bij de beslissing om iemand aan de grens uit een rij te halen en te controleren, omdat ze daarbij ook andere factoren meewegen. Volgens de marechaussee is dan geen sprake van etnisch profileren.
De organisaties die het hoger beroep hebben aangespannen zijn van mening dat huidskleur geen objectieve aanwijzing kan zijn voor iemands herkomst of nationaliteit. Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete zegt: "Dit gaat uit van een verouderd en onjuist beeld dat er een typische Nederlander bestaat en dat die Nederlander wit is. Dat is al decennia niet zo." Het is dan ook begrijpelijk dat het gerechtshof in Den Haag in hun voordeel oordeelde.
Identiteitscontroles zijn bedoeld om illegale immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. Het is volgens de organisaties echter belangrijk dat deze controles op een eerlijke en rechtvaardige manier plaatsvinden, zonder te discrimineren op basis van ras.
Met deze uitspraak is er een grote kans dat buitenlandse criminelen makkelijker ons land binnen komen alleen vanwege het feit dat een paar antiracisme organisaties zich gekwetst voelen. Tel uit je winst!
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten