houses gf8a54effb 1920

Kritiek op gestoorde volkshuisvestingsplannen Amsterdam: GroenLinks wethouder wil mensen uit hun huis zetten!

Binnenlandfeb 14 2023, 12:00
Oppositiepartijen maken zich zorgen over de nieuwe, gestoorde volkshuisvestingsplannen van het stadsbestuur in Amsterdam. Het plan om ouders te verplichten hun sociale gezinswoning te verlaten op het moment dat de kinderen uit huis zijn, roept veel weerstand op.
Volgens Forum voor Democratie is het onwenselijk om mensen zomaar uit hun huis te zetten en kan dit leiden tot eenzaamheid. Ook zijn er kritische geluiden over de voorrangsregeling bij middeldure huurwoningen, waardoor Amsterdammers met een middeninkomen die niet verhuizen uit een sociale huurwoning, moeilijker een geschikte plek kunnen vinden.
Een ander kritiekpunt is de verdeling van sociale huurwoningen. Rechtse partijen vinden het onwenselijk dat 30% van de sociale huurwoningen naar kwetsbare groepen gaat, waarbij dit jaar voornamelijk statushouders in aanmerking komen voor deze woningen.
De plannen van GroenLinks wethouder Zita Pels zijn bedoeld om doorstroom te bevorderen, maar hebben dus ook een aantal consequenties. Het verplichte verhuizen van ouders kan tot ongewenste situaties leiden, bijvoorbeeld als kinderen na een paar jaar weer terug willen naar het ouderlijk huis of als ouders zelf niet willen verhuizen. Daarnaast kan de voorrangsregeling voor middeldure huurwoningen leiden tot een tekort aan geschikte woningen voor mensen met een middeninkomen.
De nieuwe, gestoorde volkshuisvestingsplannen roepen dan ook terecht veel discussie op. Voorstanders zien het als een manier om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen en kwetsbare groepen te ondersteunen, terwijl tegenstanders vinden dat de plannen te veel negatieve gevolgen hebben voor heel veel mensen. Het is onbespreekbaar dat ouders hun huis uitgezet worden zodra de kinderen gaan studeren of op zichzelf gaan wonen. Dat laatste is, zeker in Amsterdam, haast onmogelijk. Starters maken namelijk geen schijn van kans op een (sociale) woning in de gemeente Amsterdam.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten