Bittere pil voor ambitieuze bouwminister Hugo de Jonge: Bouwprojecten kampen met materiaaltekorten en inflatie

Bittere pil voor ambitieuze bouwminister Hugo de Jonge: Bouwprojecten kampen met materiaaltekorten en inflatie

Binnenlandapr 15, 16:00
Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge gaat het toch behoorlijk moeilijk krijgen met zijn ambitieuze plan om honderdduizenden woningen in tien jaar tijd te bouwen. Een flink aantal bouwprojecten is de afgelopen tijd stilgelegd vanwege de gestegen prijzen van bouwmaterialen en de hogere kosten door de enorme inflatie.
Bouwbedrijven durven steeds vaker geen prijsafspraken meer te maken omdat er steeds grotere tekorten aan bouwmaterialen ontstaan, waardoor de prijs natuurlijk ook stijgt. Het effect van de oorlog in Oekraïne komt daar nog eens bovenop, omdat grondstoffen zoals staal, klei en aluminium uit Rusland en Oekraïne komen.
Dit nieuwsfeitje is al de zoveelste in een lange reeks van ontwikkelingen waaruit blijkt dat Nederland er echt in rap tempo op achteruit gaat. Hoge energieprijzen en inflatie maken het leven al beroerd voor de gemiddelde burger, vooral als ze ook nog op zoek zijn naar een woning. De immigratie en de opvang van asielzoekers maakt dat probleem natuurlijk alleen maar erger én het legt meer druk op onze overheid. Het belastinggeld waar dat mee wordt bekostigd, moet ook ergens vandaan komen, wat direct of indirect nog eens extra druk op de burger legt. En nu lijkt het er dus op dat precies op het moment dat Nederland flink bij wil gaan bouwen, dat dus helemaal niet kan.
Dat bouwprojecten nu al moeilijk van de grond komen, om voorgenoemde redenen, betekent ook dat projectontwikkelaars en opdrachtgevers in de toekomst voorzichtiger zullen zijn met grote plannen, bevestigt econoom Casper Wolf van ABN Amro tegenover de NOS.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Nou is Hugo de Jonge iemand die graag op eigen houtje zijn ambitieuze plannetjes er gewoon door wil drukken, zonder zich te bekommeren over de kosten. Als deze problemen blijven voortduren dan kan het dus zomaar zijn dat De Jonge ook met enorm hoge prijzen gewoon woningen bij wil gaan bouwen. Dan komt de rekening geheid wéér bij de belastingbetalende burger terecht...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten