shutterstock 1388894738 1

Bjorn Lomborg: 'Leugenachtig klimaatrapport stelt dat 68% meer ouderen sterven door hitte. Maar er zijn 60% meer ouderen!'

Binnenlandnov 01 2022, 18:05
Wetenschapper Bjorn Lomborg vindt het bizar dat het klimaatrapport beweert dat er 68% "meer ouderen zijn omgekomen door hitte," en dus "door klimaatverandering." Want, zegt Lomborg, ze vergeten erbij te vermelden dat er ook 60% meer ouderen zijn in vergelijking met het jaar 2000. Het is dan nogal wiedes dat er ook meer dan 60% ouderen omkomen om welke oorzaak dan ook.
Op Twitter deelt Lomborg enkele statistieken waar volgens hem uit blijkt dat een nieuw Klimaatrapport bewust misleidend is. Volgens dat rapport zorgden oplopende temperaturen voor 68% meer dode ouderen in 2020 dan in 2000.
"Nee," zegt Lomborg. "Bijna de hele wereld heeft gewoon meer ouderen. De misleidende 68% claim werd overal opgepakt door het nieuws." Maar de correcte informatie dat dit komt doordat er gewoon 60% meer ouderen zijn wordt overal buiten beschouwing gelaten.

Dishonest climate report: Temperature rises cause heat death to kill 68% more old people No. Almost entirely because the world has many more old people The deceptive 68% claim flooded the news Intentionally misleading because they've been called out before 🧵

Image
5.1K
Reply
Volgens het rapport (in The Lancet) sterven er 68% meer 65-plussers "vanwege de snel stijgende temperaturen." Dat is, zegt Lomborg, "niet waar. Bijna de hele toename van 186.555 naar 313.529 per jaar komt doordat het aantal 65-plussers in de wereld is toegenomen van 446 miljoen (in 2000) tot 714 miljoen (in 2020)."
"Als je de cijfers daarvoor corrigeert komt het neer op een toename van 5%," aldus Lomborg. Daaraan voegt hij toe dat wetenschappers die alleen het linkse grafiekje in de tweet hieronder tonen, maar niet de rechter "uiterst misleidend" bezig zijn.
En dan nog een punt. Want de echte toename is 17.000 doden wereldwijd qua 65-plussers 'vanwege de hitte.' Maar wat "genegeerd wordt in het rapport is dat de kou veel meer mensen doodt," maar dat dit doodsoorzaak minder groot is nu "omdat de temperaturen wat hoger zijn."
Het aantal doden door kou is 26% lager. Oftewel: 524.000 mensen.
Dat komt dus neer op 17.000 méér hittedoden tegenover 524.000 minder koudedoden. In totaal heb je het dan over 507.000 minder doden, niet meer, als je rekening houdt met de populatietoename van 65-plussers wereldwijd.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Erg genoeg dat die informatie niet gedeeld wordt, natuurlijk, maar Lomborg stelt dat Richard Horton, redacteur van The Lancet, op de hoogte is van deze fout, die fout eerder al een keer maakte... maar dezelfde fout toch gewoon weer maakt. Wat natuurlijk betekent dat het opzettelijk gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten