screen shot 2022 09 21 at 11

-Frits Bosch- Hoogste tijd voor vredesonderhandelingen met Rusland

Opinienov 01 2022, 16:35
De oorlog in Oekraïne is nu ruim acht maanden gaande. De puinhoop wordt steeds groter. Het aantal slachtoffers neemt toe en het risico dat het uit de hand loopt neemt ook toe. Poetin geeft niet op hoewel hij aan de verliezende hand is militair gezien. Het Westen probeert te manoeuvreren tussen Poetin niet laten winnen en hem het gebruik van een kernwapen uit het hoofd praten.
Die balans raakt verstoord als de Russen de corridor naar de Krim zouden verliezen. De kans is groot dat de Russen de dam van Nova Kakhovka opblazen als ze de strijd om Kherson dreigen te verliezen. De schade en ellende zou gigantisch zijn. Hoe groter de schade in Oekraïne, hoe wijder het Westen de portemonnee zal moeten opendoen om het land weer op de rails te krijgen. Als kernwapens gebruikt worden hebben wij een blauwe hoed…
Het is dus in het belang van het Westen, en vooral van Europa, om vredesbesprekingen voor te stellen. Niet naar Zelensky luisteren, maar doen wat in aller belang is: vrede. Het Westen mag dan wel ter plekke winnende zijn, overal elders zijn wij verliezers. Tot de Russische mogelijkheden behoort het saboteren van westerse infrastructuur, het bombarderen van steden in Oekraïne en economische druk. Met deze opties hebben we al kennis gemaakt, meer dan ons lief is…
En mogelijk zijn we zelfs dode verliezers want ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Beseffen we wel voldoende met welke risico’s we worden opgezadeld? Ik denk het niet. Het is de hoogste tijd om aan vrede te denken. Ik vind het verbazingwekkend dat we daarover niets horen na acht maanden bakkeleien met enorme risico’s in onze achtertuin.
Belangrijk is dat de Russen een uitweg verschaft wordt die ze thuis kunnen verkopen. De Krim moeten ze sowieso krijgen. Daar komen ze altijd voor terug. Oost Oekraïne is in royale meerderheid Russisch, laten we dat bedenken. We moeten ze ook beloven dat NAVO geen kernwapens stationeert in aanpalende regio’s. Maak van Oekraïne een neutrale buffer, zonder lidmaatschap van de EU. En laten we verzoende gebaren maken: “willen jullie lid worden van de NAVO,” etc?
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Welke landen zouden bemiddelaar kunnen zijn? Turkije heeft met allen ‘goede’ banden. India zou ook kunnen. De Indiase minister van buitenlandse zaken Subrahmanyam Jaishankar wordt ook door de Russen gerespecteerd. En zelfs Nederland komt ervoor in aanmerking gelet op de sublieme culturele banden die wij hadden met tsaar Peter de Grote en de Russische Anna Paulona, getrouwd met Willem II en moeder van Willem III. De Hermitage is vol Nederlandse kunst. Wel over MH17 kwestie heenstappen waar niet bewezen is dat de Russen hiervoor schuldig zijn. Stop oorlogstaal, start vredesproces.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten