Wie gooit de vuile bom, Rusland of Oekraïne?

Buitenlandokt 24 2022, 14:00
Wie gaat er een vuile bom inzetten in de oorlog in Oekraïne? In dit hoofdstuk zijn we nu aanbeland. Beide partijen geven elkaar nu de schuld dat één van beide landen van plan is om de vuile bom te gaan gebruiken.  
Een vuile bom is een conventioneel explosief dat met behulp van een ontploffing radioactief materiaal over een groot gebied verspreidt. Als deze bom wordt ingezet dan klimmen we weer verder op escalatieladder. Het is niet aantrekkelijk om een vuile bom te gebruiken omdat het gebied waar de vuile bom wordt ingezet zal veranderen in een klein Tsjernobyl.
Volgens Rusland wil Oekraïne een vuile bom inzetten, vanwege de diplomatieke uitwerking, zo schrijft het Russische staatspersbureau RIA Novosti: „Het doel van de provocatie is om Rusland te kunnen beschuldigen van het gebruik van massavernietigingswapens aan het Oekraïense front en daarmee een krachtige, wereldwijde anti-Russische campagne lanceren, die gericht is op het ondermijnen van het vertrouwen is Moskou.”
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde op deze beschuldiging tijdens zijn dagelijkse toespraak tot de natie zondagavond laat: „Als Rusland belt en zegt dat Oekraïne zogenaamd iets aan het voorbereiden is, betekent dat maar één ding: Rusland is er zelf eentje aan het voorbereiden. Ik ben van mening dat de wereld hier op de sterkst mogelijke manier op zou moeten reageren. Als er één land is dat kernwapens zou gebruiken in dit deel van Europa... Er kan maar één bron zijn en die bron heeft kameraad Sjoigoe het bevel gegeven om naar deze en gene te bellen. Rusland is de bron van al het vieze wat je je kan voorstellen in deze oorlog.'' Dat zegt dus president Zelenski, de man die volgens Amnesty International burgerdoelen als levend schild gaat gebruikt. Ook Poetin is een oorlogsmisdadiger. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten