Rishi Sunak

'Elitaire' grootgrutter Rishi Sunak verkozen tot nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Buitenlandokt 24 2022, 17:00
Rishi Sunak, de multimiljonair van Indiase komaf, is verkozen tot de nieuwe leider van de Conservatieve Partij in het Verenigd Koninkrijk. Het leek een logische keuze omdat zijn enige overgebleven tegenkandidaat Mordaunt zich terugtrok na de interne leiderschapsverkiezing van de regerende partij.

Sunak is de voormalig minister van Financiën en eigenlijk stond het al vast dat hij de opvolger zou worden van zijn prutsende voorgangers Boris Johnson en #Liz Truss. Laatstgenoemde was met zes weken de kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk, Sunak is met zijn 42 jaar de jongste premier van het VK.

Boris Johnson heeft dan weer met Sunak gemeen dat ze allebei de coronaregels overtraden. Niet dat we daar nu echt een oordeel over willen fellen, maar Johnson viel natuurlijk wel van zijn 'leiderschap' af door gelieg en gedraai in die hele kwestie. 

Twee maanden geleden al kreeg Sunak de meeste steun van zijn conservatieve partijgenoten, maar omdat hij uiteindelijk de leiderschapsverkiezing verloor kozen de partijleden -uit gebrek aan beter- toch maar voor Truss, met alle gevolgen van dien. 

Nu zit het Verenigd Koninkrijk dus opgescheept met een 'derde keuze' premier, die eigenlijk nog niet eens aan het Britse volk heeft kunnen laten zien wat zijn plannen zijn en hoe hij zijn 'koninkrijk' weer wil doen verbinden. Onomstreden is Sunak namelijk zeker niet. Hij zou "te elitair" zijn en pronkt graag tijdens officiële gelegenheden met dure spullen. Iets dat het gemiddelde Britse 'klootjesvolk' zich niet 1-2-3 kan permitteren.  Er zou ook nog een beschuldiging van belastingontwijking openstaan bij de familie Sunak.

Het is afwachten welke oogst Sunak zal zaaien in het VK, hoe lang hij zal blijven zitten en welke koers het nalatenschap van Queen Elizabeth zal gaan varen, daar op de stukken land omringt door zee. We gaan het zien, God Save Sunak, voor mocht het nog iets uitmaken. 


Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten