shutterstock 2149144461

Eindelijk! Amnesty veroordeelt illegale praktijken Oekraïne: 'Ze brengen hun eigen burgers opzettelijk in gevaar'

Buitenlandaug 04 2022, 12:25
Het heeft veel te lang geduurd, maar het is dan ein-de-lijk zo ver. Amnesty International heeft de tactieken veroordeeld die Oekraïne gebruikt in de strijd tegen de Russen. Want, zegt Amnesty, het Oekraïense leger gebruikt woonwijken, scholen en ziekenhuizen om zich te verstoppen (en aanvallen uit te voeren op Russische doelwitten). Daarmee zorgen ze natuurlijk voor dat die burgers doelwitten worden van Russische (tegen) aanvallen.
Oekraïne heeft er een handje van om militaire basissen te plaatsen in woonwijken en andere gebieden waar veel gewone burgers wonen. Daarnaast zorgt het Oekraïense leger er maar wat vaak voor dat luchtaanvallen op Russische doelen vanaf woonwijken worden ondernemen. Dit is in strijd met het oorlogsrecht. 
Dat zegt Rusland al maanden. Maar nu wordt het land daarin gesteund door de grootste en belangrijkste mensenrechtenorganisatie ter wereld: Amnesty International. Door deze tactieken te gebruiken riskeren de Oekraïeners namelijk bewust de levens van hun eigen burgers. 
Natuurlijk vraag je je dan af waar ze hun 'basissen' en 'wapenssystemen' dan zoal plaatsen. Nou, zegt Amnesty, dat heeft Oekraïne onder meer in een ziekenhuis gedaan en in een schoolgebouw.
Weet je nog dat de Oekraïeners vreselijk huilden en beelden toonden van zulke kapot gebombardeerde gebouwen? Nu weet je waarom dat gebeurt - én dat dit specifiek de bedoeling is van het Oekraïense leger dat dergelijke terroristische (want dat zijn het) tactieken gebruikt om deze PR-strijd te winnen.
Amnesty merkt op dat er door deze tactiek flinken aantallen burgers gedood en gewond zijn geraakt. Het is dus niet een theoretisch issue. Het heeft effect gehad in de echte wereld en heeft geleid tot de dood van talloze onschuldige burgers. 
"We hebben een patroon vastgesteld; Oekraïne brengt systematisch haar eigen burgers in onnodig gevaar. De verdedigende rol van Oekraïne betekent niet dat ze zich niet aan internationale wetten en mensenrechten hoeven te houden," zegt Amnesty. Het zou gaan om minimaal negentien dorpen en steden waarin het Oekraïense leger deze tactiek gebruikte. 
Tenslotte merkt Amnesty op dat de Oekraïense strijdkrachten er niets aan doen om de lokale bevolking te evacueren als ze besluiten een woonwijk of straat over te nemen. Ze mengen zich gewoon met de burgers, maar helpen niemand weg te komen. Dit terwijl ze natuurlijk weten dat hun aanvallen op Russische doelwitten tot represailles zullen leiden - en dus tot burgerdoden.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En weet je wat nou zo gek is? Mark Rutte zal hier ongetwijfeld niets over gezegd hebben toen hij de quasi-held Zelensky ontmoette. Want als puntje bij paaltje komt kan ook Rutte zich natuurlijk totaal geen zorgen maken om de levens van Oekraïense burgers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten