fidan

Fidan Ekiz spreekt zich uit tegen laffe talkshowcultuur: 'Op1 is inmiddels Noord-Korea-tv!'

Binnenlandapr 18 2022, 20:00
Tv-presentatrice Fidan Ekiz heeft het helemaal gehad met de bekrompen en krampachtige sfeer bij haar eigen talkshow Op1 en andere praatprogramma's. "Bij ons en de meeste andere programma’s is het gewoon Noord-Korea-tv", zegt ze.
Ekiz merkt dat mensen op televisie steeds voorzichtiger worden met hun uitlatingen omdat ze bang zijn voor felle reacties op het internet. Het gaat volgens haar niet eens alleen meer om discussies maar ook, sinds corona, om hoesten op tv. Het wordt volgens haar tegenwoordig al gezien als een doodzonde.
Ze heeft natuurlijk volkomen gelijk. Ieder woord wordt zorgvuldig afgewogen en áls men al iets gedurfds zegt, dan begint het vaak met 'sorry, maar...'. Het is te belachelijk voor woorden dat zowel gasten als collega's van Ekiz zich daar zoveel van aantrekken.
Fidan Ekiz laat het echter niet bij alleen wat kritiek op het bekrompen mediacultuurtje en komt volgens de Mediacourant ook met een mooie gewaagde oplossing om de boel weer eens lekker open te breken. Zij wil namelijk ook eens proberen om een soort VI-format los te laten op de publieke omroep en zegt:

"Misschien moeten wij wel met de tijd meegaan en ons helemaal niets aantrekken van al dat gezeik. Ik besprak dat met collega’s gisteren en wij zeiden: ‘Hoe leuk zou het zijn als we gewoon een week zouden inlassen waarin we de mentaliteit hebben van: we don’t give a fuck!’ Alles wat je altijd al zou willen zeggen maar niet durft, doe het gewoon."

De tv-presentatrice heeft ook besloten om zich er zelf helemaal niets meer van aan te trekken, wat alleen maar leuke tv op kan leveren. Wie tv-programma's van vroeger bekijkt, neem bijvoorbeeld Een Prettig Gesprek van Theo van Gogh, kan direct zien wat een contrast dat is met de tv van tegenwoordig.
Breek de boel maar open en zeg gewoon wat je denkt. Op internet wordt je toch wel afgemaakt en door de mangel gehaald, zelfs als je ieder woord zorgvuldig af hebt gewogen. Door mensen weer eens echt te laten zeggen wat ze denken krijgen we tenminste weer wat discussie. Al gaat dat natuurlijk niet werken als er altijd maar linkse mensen aan blijven schuiven die alleen maar inwisselbare poppetjes zijn en hooguit moreel verheven kunnen doen bij ieder gespreksonderwerp.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar goed, men moet ergens beginnen en wie kan dat beter dan Fidan Ekiz? Zet hem op!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten