Sexual harassment shutterstock 736146313 700x455

In hoeverre slaat ´woke Nederland´ door? "Samen de hond uitlaten" valt nu ook al onder seksueel overschrijdend gedrag

Binnenlandfeb 07 2022, 23:13
Een columniste van de provinciale krant De Gelderlander (Lisanne van Sadelhoff) liet haar hond uit. Wat er vervolgens gebeurde lezen we in haar column... Sadelhoff was met haar viervoeter op pad en kreeg complimentjes van een jogger die naast haar kwam lopen. Grensoverschrijdend gedrag, aldus Sadelhoff die hiermee wel heel gemakkelijk de publiciteit opzoekt om haar column te vullen.
Sadelhoff begint haar column met: "Ik heb nooit bewust nagedacht over wat mijn grenzen zijn. Hoe dicht mensen bij mij in de buurt mogen komen. Wat ik oké vind dat er tegen me wordt gezegd, en wat niet. Bovendien: grenzen liggen denk ik niet altijd voor iedereen vast. Ze zijn onzichtbaar en beweeglijk, want contextafhankelijk, persoonsafhankelijk. Tijdsgebonden."
Allemaal leuk en aardig, maar vervolgens schrijft de ´spirituele columniste´ in diezelfde plaatselijke column: "Hij zei dat ik mooie honden had, ik beaamde dat, ik wandelde met mijn eigen knappe zwerver en de bruine vierpotige beauty van m’n buurman door Zuilen. Een compliment is aardig, bovendien was het klaarlichte dag, dan hoef je je niet onveilig te voelen, Lisan."
Anti-climax
Gezien de titel boven de column (Lisanne liet de hond uit en werd "mooi" genoemd "Grensoverschrijdend gedrag kan akelig subtiel zijn") - zou je denken dat er vervolgens een gigantische climax aan zit te komen. Niet dus. Want vervolgens schrijft Sadelhoff: "We sjokten, die honden en ik, de hardlopende jongen begon ook te sjokken." De hardlopende jongen noemde haar "mooi". Vervolgens vroeg hij aan haar: "Zullen we een keer samen de honden uitlaten?"
Als we de column van Sadelhoff moeten geloven is dit (seksueel) overschrijdend gedrag.
Niet te snel conclusies trekken
Nu moeten we natuurlijk niet te snel conclusies trekken. Nooit niet. Maar zoals Sadelhoff haar column heeft opgeschreven is heel onhandig en neigt meer naar een hopeloze roep om (media-)aandacht. Dit soort stukjes kan mensen (zowel mannen als vrouwen) onnodig in diskrediet brengen. Zonder dat daar echt een #MeToo-luchtje aan hoeft te kleven.
Laten we ons liever richten op de échte slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag. Die hebben het al moeilijk genoeg doordat ze moedig genoeg waren om met hun verhaal naar buiten te treden.
We moeten niet van elk persoon die op een keurige manier een flirt probeert te starten een (potentiële) dader maken. En dan gaat het uiteraard niet over ´sissen´, naroepen en ongewenste seksueel getinte opmerkingen tegen mensen. Dat is uiteraard verwerpelijk en van een hele andere categorie.
Beerput Voice of Holland
De Dagelijkse Standaard en andere media hebben onlangs uitgebreid verslag gedaan van de misselijkmakende praktijken bij The Voice of Holland. Maar daarbij ging het respectievelijk over (vermeende) aanranding (Jeroen Rietbergen), verkrachting (Ali B) en pedofilie (Marco Borsato). Dat zijn hele ernstige beschuldigingen waarbij zeer zorgvuldig (politie)onderzoek noodzakelijk is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten