shutterstock 2236706695

Independer en Van Bruggen roepen gemeenten op om lagere nieuwbouwprijzen te realiseren: Leraren en agenten kunnen betaalbare nieuwbouwwoning niet betalen

Binnenlandapr 17 2023, 13:00
Jongeren met een vitaal beroep, zoals leraren en agenten, hebben steeds meer moeite om een betaalbaar koophuis te vinden. Dit blijkt uit een gezamenlijke oproep van prijsvergelijker Independer en financieel adviesbureau Van Bruggen.
De maatstaf die het kabinet hanteert voor een betaalbare nieuwbouwwoning, namelijk €355.000, is voor deze groep onhaalbaar. Zelfs met een forse schenking van ouders is er in veel steden weinig keuze uit beschikbare woningen. Volgens Independer kan een gemiddelde werknemer van 25 jaar of jonger hooguit €199.000 lenen, en voor jongeren tussen 25 en 35 jaar komt dat neer op €237.000. Maar een jonge leraar, politieagent of verpleegkundige verdient vaak tussen de €3000 en €3500 per maand, waardoor ze hooguit tussen de €165.000 en €192.000 kunnen lenen als alleenstaande.
De hypotheekexpert van Van Bruggen Adviesgroep, Oscar Noorlag, bevestigt aan de Telegraaf dat er maar weinig jonge alleenstaande leraren, politieagenten en verpleegkundigen zijn die bij hen aankloppen voor een hypotheekadvies. En als ze dat wel doen, blijkt in de meerderheid van de gevallen dat ze onvoldoende hypotheek kunnen krijgen. Independer en Van Bruggen roepen gemeenten daarom op om lagere nieuwbouwprijzen te realiseren, zodat ook jongeren met een vitaal beroep een kans hebben op een betaalbare woning.
Like onze gloednieuwe Facebookpagina: Strijders voor Vrijheid. Samen staan we sterk. Met elkaar, voor elkaar.
Minister Hugo de Jonge had eerder al geadviseerd aan jongeren om een rijke partner te zoeken als ze een koophuis willen, maar volgens Independer en Van Bruggen is dat geen oplossing voor het structurele probleem van de hoge woningprijzen. Als er niks gaat veranderen in het beleid dan hangt er een politieke revolutie in de lucht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten