shutterstock 1347827033

Intimidatie zegeviert: lezing in Kamp Westerbork afgelast wegens bedreiging Yezidische spreker

Binnenlandokt 24 2023, 20:40
"In een bizarre en uiterst trieste wending van gebeurtenissen, zien we de schaduw van radicaal-islamistisch geweld vallen over ons eigen vrije Nederland. Een lezing in Kamp Westerbork, bedoeld om licht te werpen op de gevaren van extremistisch geweld, is afgelast wegens ernstige bedreigingen aan het adres van de spreker. En het bittere? De bedreigingen komen vrijwel zeker uit de hoek van radicaal-islamisten.
Kamp Westerbork, waar ooit onschuldige mensen werden verzameld om naar de vernietigingskampen te worden gestuurd, zou nu een plek van bezinning en onderwijs moeten zijn. Echter, het lijkt erop dat de geesten van intolerantie en haat nog steeds niet volledig zijn verdreven uit onze samenleving.
De spreker, Wahhab Hassoo, een yezidi die zelf is gevlucht voor het geweld van radicaal-islamisten, zou hier zijn verhaal doen. Hij zou vertellen over de genocide tegen Yezidi's enkele jaren geleden door ISIS. Zijn stem zou een krachtig signaal moeten zijn tegen extremisme en voor de waarden van vrijheid en tolerantie. Maar deze stem is nu tot zwijgen gebracht, niet door overheden of instituten, maar door bedreigingen van individuen die schijnbaar dezelfde radicaal-islamistische ideologie aanhangen waarvoor hij is gevlucht.
Het is wanstaltig te moeten constateren dat in ons land, dat zich zo hard maakt voor vrijheid en democratie, een man wordt bedreigd omwille van zijn afkomst en zijn bereidheid om op te staan tegen extremisme. Het laat zien dat de tentakels van radicaal-islamistisch geweld zich niet beperken tot de landen in het Midden-Oosten of Afrika, maar ook onze vredige samenleving kunnen infiltreren.

Ik had nooit en echt nooit gedacht in Nederland dit mee te maken, een pijnlijke realiteit. Maar het moet nu even zo. #YazidiGenocide #Holocaust

Image
Wahhab Hassoo وهاب حسو
Wahhab Hassoo وهاب حسو
@WahhabHassoo

Wat een grote eer: Emmy & Ik zijn officieel uitgenodigd door het herinneringscentrum Kamp Westerbork Emmy is Joods ✡️ & Ik ben Yezidis 🦚! Als twee genocide overlevenden geven Emmy en ik al jaren lezingen op scholen en universiteiten door heel Nederland. Maar nu en voor het…

Image
1.5K
Reply
We moeten ons realiseren dat dit niet een ver-van-ons-bed-show is. Dit is hier, in ons Nederland. En het is onze verantwoordelijkheid om op te staan tegen deze vorm van intimidatie en geweld.
De vrijheid van meningsuiting is een kostbaar goed, en het is aan ons om deze te verdedigen. Laten we onze stem verheffen tegen de krachten die deze vrijheid willen ondermijnen, of het nu radicaal-islamisten zijn of andere extremisten. Laten we opstaan voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht afkomst of overtuiging, zijn of haar verhaal kan doen. Want alleen dan kunnen we zeggen dat we echt vrij zijn."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten