shutterstock 2152758887

Tech-tyrannen onder vuur: Meer dan 20 staten klagen Meta aan

Mediaokt 24 2023, 19:31
Het is weer zover: de grote tech-reuzen liggen onder vuur. Meer dan twintig Amerikaanse staten hebben het lef gehad om Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, voor de rechter te slepen. Hun beschuldiging? Dat deze sociale mediagiganten onze jongeren uitbuiten voor klinkklare munt en hen blootstellen aan schadelijke content. Eindelijk iemand die het durft op te nemen tegen deze ongecontroleerde machten!
Nu weten we allemaal dat Facebook en Instagram niet vies zijn van een beetje manipulatie hier en daar. Ze harken miljarden binnen over de ruggen van nietsvermoedende gebruikers, terwijl de mentale gezondheid van onze jeugd op het spel staat. Depressies, slaapproblemen, eetstoornissen - noem het maar op. En wat doen ze eraan? Vrij weinig.
Het is ronduit schandalig hoe deze tech-bedrijven proberen de schuld van zich af te schuiven. Ze beweren dat ze meer doen voor de veiligheid van kinderen en jongeren op het internet, maar ondertussen blijven de rechtszaken binnenstromen. Niet alleen Meta ligt onder vuur, maar ook andere grote spelers zoals TikTok en Snap kunnen hun borst natmaken.
En wat zegt Meta zelf over deze hele affaire? Tot nu toe, helemaal niets. Geen woord. Het is tekenend voor de arrogantie van deze bedrijven. Ze denken boven de wet te staan en hun zakken te kunnen blijven vullen, terwijl onze toekomstige generatie de prijs betaalt.
Maar wacht. Zou het alleen hierover moeten gaan? Is er misschien ook de mogelijkheid om in te grijpen aangezien deze Big Tech-reuzen er alles aan doen om het politieke debat (op linkse manier) te beïnvloeden? Stemmen als de onze worden systematisch het zwijgen opgelegd.
Valt daar ook iets aan te doen? Of moeten we dat maar gewoon accepteren omdat Big Tech goede vrienden heeft in Washington D.C. en daar behandeld wordt als "platform" in plaats van als "publisher" (terwijl ze zich als de laatste gedragen door onderscheid te maken)?
Het geeft te denken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten