7174939623 559c6d7bb3 c

Luchtvaartmaatschappijen winnen kort geding: Schiphol hoeft niet te krimpen

Binnenlandapr 05 2023, 12:00
De krimp van Schiphol later dit jaar gaat niet door, zo heeft de rechter besloten in een kort geding. Het kabinet had besloten om minder vliegtuigen vanaf de luchthaven te laten vertrekken, maar volgens de rechter mocht dit besluit niet genomen worden.
Luchtvaartmaatschappij KLM had de rechtszaak tegen de staat aangespannen en werd gesteund door verschillende andere luchtvaartmaatschappijen. Zij vonden dat bij het maken van de plannen ook geluisterd had moeten worden naar andere belanghebbenden, waaronder de luchtvaartmaatschappijen zelf. De maatschappijen wezen daarbij op Europese regels die zouden zijn overtreden.
Vanaf november wilde het ministerie het aantal vluchten op Schiphol terugbrengen van 500.000 naar 460.000, en een jaar later nog verder terug naar 440.000 vluchten. Luchtvaartmaatschappijen vreesden dat dit zou betekenen dat reizigers vanaf Schiphol straks naar minder bestemmingen kunnen vliegen. Met de uitspraak van de rechter komt hier dus voorlopig een einde aan. Het is nog onduidelijk wat de verdere gevolgen zullen zijn voor de plannen rondom de luchthaven.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De uitspraak zal ongetwijfeld niet goed vallen bij organisaties zoals Extinction Rebellion en D66, die pleiten voor een duurzame luchtvaart en minder vluchten vanaf Schiphol. Aan de andere kant zal het besluit om niet te krimpen goed ontvangen worden door rechts Nederland en de luchtvaartsector. Het werd tijd dat een gerechtelijke uitspraak een keer in het voordeel van het rechts Nederland zal uitvallen. Reken er maar op dat de grachtengordelbewoners nu gaan lopen janken dat de rechter op de stoel van de politiek is gaan zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten