shutterstock 1046584516

Opnieuw problemen stroomnet Amsterdam door overgang op duurzame energie: 'Problemen gaan nog jaren duren'

Binnenlanddec 09 2021, 17:00
Opnieuw kamt Amsterdam met grote problemen op het stroomnet. De boosdoener? De overgang op duurzame energie vraagt veel van het stroomnet, waardoor de problemen zich opstapelen. Want naast deze overgang neemt de vraag naar energie ook flink toe in de hoofdstad. Netwerkbedrijf Liander vreest dat de problemen nog jaren zullen aanhouden.
Het klinkt natuurlijk allemaal heel mooi en veelbelovend: duurzame energie. Een (soms) schoner alternatief op fossiele brandstoffen. Er is echter één probleem: ons energienet kan de overgang naar duurzame energie niet altijd aan. Met name de Randstad ondervindt hier de laatste tijd steeds meer problemen van én opnieuw is Amsterdam er de grote dupe van. Netwerkbedrijf Liander liet vandaag weten dat het net in grote delen van Amsterdam-West overvol zit, dat meldt het Parool.
De consequentie van de capaciteitsproblemen in Amsterdam zijn dat grootverbruikers, zoals supermarkten, horeca en fabrieken, niet meer aangesloten kunnen worden tot de problemen zijn opgelost. Voor nieuwe woonwijken en bedrijven die aangesloten zijn dreigen er geen problemen te ontstaan. Maar zeven grootverbruikers dreigen nu op een zogeheten wachtlijst te komen voor een nieuwe stroomaansluiting.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Liander vreest dat de problemen nog jaren zullen aanhouden. Ondertussen worden bedrijven aangeraden om naar alternatieven te kijken, zoals het gebruik van speciale batterijen zodat het energienet minder wordt belast. Maar het is toch van de zotten dat door de overgang op duurzame energie bedrijven zich dienen aan te passen om dit soort problemen te verhelpen. Die bedrijven hebben niks verkeerd gedaan, maar zitten nu wel met de gebakken peren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten