shutterstock 1402802627

Oppepper voor de streektaal: Rijksuniversiteit Groningen stelt hoogleraar Fries aan

Binnenlandfeb 08 2023, 19:00
Ondanks dat streektalen onder druk staan is er toch goed nieuws te melden: De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een hoogleraar Fries aangesteld nadat een voormalig hoogleraar vorig jaar met pensioen is gegaan.
Prof. Dr. Arjen Versloot gaat op interim basis twee dagen per week aan de slag in Groningen. De hoogleraar is momenteel werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) met als specialisatie de Germaanse taalkunde, waaronder dus ook de Fries taal. Vanaf deze maand zal hij de komende vijf jaar, twee dagen per week les gaan geven op de Groningse Rijksuniversiteit.
Het zoeken naar een vervanger voor zijn gepensioneerde voorganger is nogal een opgaven gebleken. De Rijksuniversiteit Groningen zat namelijk al sinds vorig jaar zonder een hoogleraar Fries.
Streektalen dreigen steeds meer te gaan verdwijnen in Nederland en het is dan ook goed dat de Friese taal terug keert op De Rijksuniversiteit Groningen. Het is volgens kandidaat-Statenlid Nathan Kramer een heet onderwerp bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. Kramer classificeert de streektaal als onderdeel van ons cultureel erfgoed. "Streektalen zijn een levend cultureel erfgoed en als dat verdwijnt raak je ook een omgangsvorm kwijt. Een niet tastbaar iets, wat je niet zo makkelijk meer terug kan krijgen. De algemene trend is dat het minder gesproken wordt en dat de spreker steeds ouder wordt." Aldus Kramer eerder deze maand in een uitzending van Villa VdB.
Volgens Kramer hebben ze het in Frankrijk beter aangepakt. Het Bretons (een Franse spreektaal) dreigde namelijk te verdwijnen, maar daar hebben de Fransen een stokje voor gestoken. "Ze hebben scholen opgericht waarin kinderen vanaf de basisschoolleeftijd Bretons leren. Daardoor zijn heel veel jongeren het ook weer als spreektaal gaan gebruiken. In het Nederlandse lespakket moet je ook ruimte maken voor streektalen."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten