Screen Shot 2022 08 26 at 123206

Paul Cliteur: Weinig hoop dat de situatie aan de universiteiten gaat verbeteren vanwege globalisme en internationalisering

Binnenlandnov 11 2022, 13:00
DDS heeft vanmorgen zijn columnist en emeritus hoogleraar Paul Cliteur gevraagd wat hij van de ontwikkeling vindt dat de universiteiten eindelijk het aantal internationale studenten wil gaan indammen. Hier kan je het zeer uitgebreide antwoord van Cliteur lezen op onze vraag. Hij stelt wel duidelijk geen hoge pet op te hebben van minister Robbert Dijkgraaf. En op het gebied van globalisering en internationalisering zal het er ook niet beter op worden aan de universiteit.
De Volkskrant schreef; “Een kwart van de universitaire studenten komt nu uit het buitenland. Universiteiten zoeken al enige tijd naar een betere balans tussen studenten uit Nederland en van elders. De kwaliteit van het onderwijs gaat achteruit, onder meer door de grote aantallen studenten, waardoor persoonlijke aandacht van docenten afneemt.”
Begrijpelijk. Maar er is wel wat meer aan de hand dan dat. Het is ook zo dat Nederlandse studenten geen huisvesting kunnen vinden. Het is niet vanzelfsprekend dat een onderwijssysteem door Nederlandse burgers is ingericht voor Nederlandse studenten nu ineens “gedeeld” moet worden met mensen uit andere landen dan Nederland.
De Volkskrant stelt; “Maar wettelijk hebben universiteiten geen middelen om studenten uit de EU te weigeren vanwege de afspraken over vrij verkeer van personen.”
Het is, opnieuw, een manifestatie van het feit dat de EU ons de controle over ons eigen land doet verliezen. We worden onderworpen aan wetten waarvoor we niet gekozen hebben. Aan politieke leiders die we niet gekozen hebben. We verliezen onze soevereiniteit. Niet door een traditionele “buitenlandse invasie”, maar wel door achteloosheid bij het doordenken van de consequenties van een systeem waartegen we ons niet verzetten. Althans onvoldoende.
De Volkrant bericht; “Binnenkort begint Dijkgraaf een verkenning naar een toekomstbestendig stelsel voor het hoger onderwijs. Hij wil universiteiten methoden aanreiken om internationalisering voor collegejaar 2023/2024 te reguleren.”
Dit klinkt weinig daadkrachtig. Maar we hebben überhaupt heel weinig daden gezien van deze minister. Hij talmt en lijkt geen affiniteit te hebben met de problematiek die snelle actie vergt.
“Studenten uit het buitenland waren jarenlang erg gewild. Ze brengen geld in het laatje van de universiteit, brengen andere perspectieven in de collegezaal en voorzien Nederland in zijn grote behoefte aan universitair geschoolde experts.”
De Volkskrant tekent dit allemaal kritiekloos op, maar wat bedoelt men met die “andere perspectieven in de collegezaal”. Helaas is de praktijk dat de universiteiten via de internationalisering woke studenten binnenkrijgen die het universitaire ethos van vrij onderzoek ondermijnen. Er komen steeds meer eisen van wokies tot aanpassing van het curriculum aan modes die de academische vrijheid ondermijnen. Docenten worden geconfronteerd met storende klachten over het gebruik van voornamen, genderkwesties, enzovoorts. Ook de racificatie neemt toe: het tot kwesties van “ras” verklaren die niets met ras te maken hebben.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Tot nu toe zijn universitaire bestuurders weinig weerbaar gebleken. Zij werken mee aan een universitair klimaat dat onveilig wordt voor docenten en ook voor de nuchtere studenten die gewoon onderwijs willen krijgen in plaats van politieke indoctrinatie door geradicaliseerde medestudenten.
Helaas zullen de koepelorganisaties weinig steun krijgen van een D66-minister. D66 is blind voor de schaduwzijden van globalisme en internationalisering. Ik verwacht onder dit kabinet een verdere verslechtering van de situatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten