Screen Shot 2022 06 01 at 145433

Rob de Wijk keert zich tegen dictatoriaal betalingsverkeer-plan kabinet: 'Nederland wordt een controlestaat als China'

Binnenlanddec 13 2022, 11:00
Rob de Wijk, een bekende Nederlandse politieke analist, heeft zich publiekelijk uitgesproken tegen de plannen van het kabinet om het betalingsverkeer beter te monitoren. De Wijk waarschuwt dat dit soort praktijken Nederland zouden kunnen veranderen in een controlestaat, net zoals China of Rusland.
Op Twitter schreef De Wijk: "Als we dit gaan doen, mogen we nooit meer het vingertje opheffen naar dictaturen. Zo wordt ook Nederland een controlestaat zoals China of Rusland." De Wijk is van mening dat het in het belang van het individu is om privé-financiën privé te houden, en dat overheden niet het recht hebben om zonder goede reden alle transacties die burgers die zich keurig en netjes aan de wet houden in de gaten te houden.
Het kabinet heeft aangegeven dat het de plannen heeft om het betalingsverkeer beter te monitoren om fraude en criminaliteit te bestrijden. Volgens de regering is het noodzakelijk om in te grijpen in het betalingsverkeer om de financiële stabiliteit van het land te waarborgen en de integriteit van het financiële systeem te behouden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
De Wijk ziet dit dus als een bijzonder slechte redenering - en de plannen als een directe aanval op de vrijheid van burgers om zelf te bepalen waar ze hun geld aan uitgeven, zonder dat ze daarbij in de gaten gehouden worden door Vadertje Staat. Het argument dat dit nuttig of zelfs nodig zou zijn om de criminaliteit en terrorisme te bestrijden snijdt wat hem betreft duidelijk geen hout.
Het is een belangrijke ontwikkeling dat De Wijk deze uitspraak doet omdat hij in overheids-kringen en parlementskringen buitengewoon gerespecteerd wordt. Niet alleen als opiniemaker, maar ook als onderzoeker die over het algemeen de inlichtingendiensten welgezind is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten