medications 4179318 960 720

Sinds 1 januari wordt de vergoeding voor vitamine D-supplementen door verzekeraars niet langer vergoed

Binnenlandjan 09 2023, 16:30
Sinds 1 januari is het voor veel Nederlanders niet meer mogelijk om hun vitamine D-supplement via hun zorgverzekering te laten vergoeden. Dit heeft tot gevolg dat veel patiënten geen vitamine D meer afnemen bij de apotheek, omdat ze het supplement nu zelf moeten betalen.
Apothekers vrezen dat vooral mensen met geldzorgen het supplement niet op eigen houtje bij de drogist zullen kopen, wat kan leiden tot valpartijen en botbreuken. Anderhalf miljoen Nederlanders krijgen van hun huisarts of specialist het advies om vitamine D te slikken. Tot 1 januari werd dit supplement vergoed, maar nu moeten mensen het zelf betalen. Dit leidt ertoe dat apotheken minder klanten zien voor vitamine D.
“Omdat vanaf 1 januari de mensen er zelf voor moeten betalen, hebben we iedereen gebeld met de vraag of ze de bestellingen door de apotheek door willen laten gaan. Ongeveer een kwart wil dit niet. Ze zeggen: ‘Laat dan maar zitten’. Of: ‘Ik haal het wel ergens anders’. Maar of ze dat allemaal gaan doen, betwijfel ik,” vertelt directeur Omid Mehrani van Medicijnman apotheken tegen het Parool. 
Het is duidelijk dat de vergoeding voor vitamine D een belangrijke rol heeft gespeeld in het afnemen van het supplement. Het is jammer dat de verzekeraars de vergoeding hebben stopgezet, aangezien dit kan leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen die het supplement niet op eigen houtje kunnen of willen betalen. Het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van de veranderingen in vergoedingen, zodat ze op tijd kunnen reageren en eventueel overstappen naar een andere verzekeraar als dat nodig is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Bijzonder dat vitamine D blijkbaar door de verzekeraar werd vergoed, maar dat dit nu niet meer het geval is. Weer wat geleerd. Natuurlijk kun je je altijd afvragen tot hoever moet je als verzekeraar alle medicijnen vergoeden. Het is goed als dit debat in de samenleving wordt gevoerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten