2023 05 11

Sociale media als broedplaats voor gewelddadige straatjongeren: Een verontrustende trend

Binnenlandmei 12 2023, 10:00
Deze schokkende trend van gewelddadige filmpjes op sociale media heeft de laatste weken epidemische proporties aangenomen. Het lijkt wel alsof we elke dag worden geconfronteerd met nieuwe beelden van groepen jongeren die anderen genadeloos in elkaar slaan. Of het nu een weerloze man op een treinstation is die op het spoor wordt geduwd of een weerloze oudere man die tijdens het uitlaten van zijn hond wordt aangevallen in Pijnacker, het is duidelijk dat er iets grondig mis is met een deel van onze jeugd.
Wat drijft deze jongeren, sommigen nauwelijks twaalf jaar oud, om dergelijke walgelijke daden te begaan? Volgens jeugdcriminoloog Evelien Hoeben van het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) in de Telegraaf is het antwoord simpel: status. Door de regels te overtreden en grof geweld te gebruiken, verdienen deze jongeren punten in de straatcultuur. Hoe verder ze gaan, hoe meer status ze verwerven. En wat is de beste manier om die status te vergroten? Juist, door deze weerzinwekkende daden vast te leggen op film en vervolgens te delen op sociale media.
Het is ronduit weerzinwekkend dat jongeren genieten van geweld en lijden van anderen. Het is nog weerzinwekkender dat ze dit geweld zien als een bron van status en respect. Dit is een dieptepunt in onze samenleving waar we niet zomaar aan voorbij kunnen gaan. Het is tijd dat we actie ondernemen en deze perverse cultuur van geweld en verheerlijking ervan aanpakken.
Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen fatsoenlijk en respectvol opgroeien. Het is ook de verantwoordelijkheid van scholen, de overheid en de samenleving als geheel om jongeren de juiste normen en waarden bij te brengen. We moeten jongeren leren dat geweld nooit acceptabel is, en dat het plegen van gewelddadige daden geen enkele vorm van respect oplevert.
Daarnaast moeten sociale mediaplatforms een strengere controle uitoefenen op de inhoud die wordt gedeeld. Het is onacceptabel dat dergelijke gruwelijke filmpjes vrijelijk verspreid kunnen worden. Er moeten effectieve maatregelen worden genomen om deze schadelijke inhoud te filteren en te verwijderen, en degenen die dergelijke beelden delen moeten worden geconfronteerd met ernstige consequenties.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Maar laten we vooral niet vergeten dat de opvoeding en begeleiding van jongeren cruciaal is. We moeten hen alternatieven bieden voor geweld en hen helpen om positieve vormen van status en erkenning na te streven. Door middel van onderwijs, sport, cultuur en mentorschap kunnen we jongeren de kans geven om hun potentieel te realiseren en een waardevolle bijdrage te leveren aan onze samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten