Stroomnet onder hoogspanning in Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland

Stroomnet onder hoogspanning in Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland

Ons stroomnet raakt snel overbelast omdat ons huidige stroomnet is verouderd en het niet voldoet aan de toekomstige vraag. Daarom staat volgens stroomleverancier Liander het stroomnet onder hoogspanning in Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland. De maximale capaciteit is bereikt, dat betekent dat er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen voor organisaties als bedrijven, scholen en ziekenhuizen.

Er waren al plannen om het stroom net in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en delen van Zuid-Holland uit te breiden. Dit is broodnodig, volgens de directie, gezien de snel groeiende vraag naar elektriciteit en de terug levering van groene stroom van zonnepanelen van bedrijven en particulieren. Die zorgen bij elkaar voor overbelasting. Liander stelt dat van de 316 grotere elektriciteitsstations er bijna 195 overbelast dreigen te raken zonder extra investeringen in capaciteit. Bedrijven en instellingen die in de betreffende gebieden willen uitbreiden of nieuw willen bouwen kunnen dat nu niet, vertelt een woordvoerster van Liander aan de Telegraaf.

Consumenten gaan hier volgens Liander steeds meer last van krijgen. „Zij merken het n u ook al wel, als je bijvoorbeeld stroom niet kan terug leveren met zonnepanelen”, aldus de zegsvrouw van Liander. Ook in de regio Rotterdam is het inmiddels zo nijpend dat bedrijven is verzocht om het op piekmomenten rustiger aan te doen. Dit is een maatregel die volgens Stedin ook elders in de regio kan worden toegepast.

Volgens Liander gaat het nu juist mis omdat mensen nu massaal zonnepanelen kopen. „Maar de kabel in jouw wijk is te dun, die kan dat allemaal niet aan. Daardoor kan er niet worden terug geleverd en kan je dus ook niet terugverdienen. Het kan ook gebeuren dat hierdoor lampen gaan flikkeren of dat je bijvoorbeeld je auto niet kan opladen.” Het ooit gave land is in 12 jaar Rutte veranderd in een land vol met onzekerheden en van achterstallig onderhoud.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer