Walgelijk: Medewerkers Zorgboerderij Groningen vernederen en mishandelen gehandicapte cliënten

Walgelijk: Medewerkers Zorgboerderij Groningen vernederen en mishandelen gehandicapte cliënten

Op een zorgboerderij in het Groningse Wedde zijn cliënten lichamelijk en geestelijk mishandeld, vernederd en gepest door zorgmedewerkers. De Gezondheidszorg laat in een rapport weten dat er spraken is geweest van een ‘jarenlange onveilige en ongezonde situatie’. De inspectie heeft besloten om vorig jaar december de tent te sluiten.

Zo zouden de kwetsbare cliënten voor straf in de sloot zijn gezet, opgesloten in het schoonmaakhok en werden ze geslagen en uitgescholden. Verschillende cliënten moesten s ’nachts buiten slapen of werden ze verplicht om half naakt in de tuin te werken. Cliënten die niet hun eigen was konden doen moesten zonder eten naar bed. Het gaat hierbij om cliënten met een verstandelijke beperking, zwaar autisme of niet aangeboren hersenletsel met een denkvermogen van kind van vier jaar.

Vorig jaar december zijn verschillende medewerkers van de zorgboerderij aangehouden door de politie. Het ging in dat geval om vier mede-eigenaars. Twee waren gediplomeerde zorgverleners. Meerdere mensen hadden zich vorig jaar oktober gemeld bij de politie waardoor uiteindelijk twee aangiftes van mishandeling werden gedaan wat uiteindelijk terecht kwam bij de inspectie waardoor vervolgens de zorgboerderij op slot ging.

Alberto Stegeman heeft geheime opnamen gemaakt op de locatie nadat enkele mensen Stegeman hadden aangeschreven. De beelden van Stegeman dragen bij aan het onderzoek in het vervolgen van de verdachten. Het rapport laat ook zien dat de familie van de slachtoffers vol ongeloof zijn achtergebleven na de schokkende onthullingen. Er is nooit iets opgemerkt door de familie en dat zij in eerste instantie erg tevreden waren over de geleverde zorg. Op de website van de zorgboerderij was te lezen dat de ontwikkeling van de cliënt voorop staat met als uitgangspunt respect voor elkaar.

De Zorgboerderij heeft eerder een kort geding aan gespannen maar zonder succes. Niemand van de zorgboerderij is bereikbaar voor commentaar. Hoe het inmiddels met de slachtoffers gaat is ook niet bekend.

Lees meer over:
Groningen Politie mishandeling

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties