windmolens

Windturbine compleet vernield door harde wind, gebied bezaaid met brokstukken

Binnenlandjan 04 2023, 18:00
In Zeewolde is een windturbine compleet vernield. Volgens een woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland en Gooi en Vechtstreek is de oorzaak waarschijnlijk de harde wind. Vreemd, een windturbine heeft toch juist maar een taak en dat is bestand zijn tegen een stevige wind om zo energie op te kunnen wekken. Volgens de veiligheidsregio is er is niemand gewond geraakt.
De weg is afgesloten en het hele gebied is bezaaid met brokstukken van de windturbine. De vernielde windturbine is een van de zestien turbines in het ‘windmolenpark’ wat in beheer is door Vattenfall. De overige windturbines in het park zijn uit voorzorg stilgezet uit angst voor eventueel meer schade. Het energiebedrijf is momenteel druk bezig om de brokstukken te verwijderen, het is niet duidelijk hoelang dit nog zal duren.
Een woordvoerder van Vattenfall laat in een reactie weten dat er bij de laatste inspectie geen zaken waren die duidden op “een acuut gevaar”. Het bedrijf gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de vernieling. Mogelijk is veroudering de oorzaak. De turbines zijn namelijk in 1989 geplaatst. Vattenfall maakt zich geen zorgen over eventueel schade bij andere windturbines. De turbines in Zeewolde zijn de enige oudere modellen in Nederland. Vattenfall ziet dan ook geen noodzaak om elders in het land inspectie uit te voeren en uit voorzorg windturbines stil te zetten.
Dat windturbines wel vaker voor gedoe zorgen werd ook eind vorig jaar duidelijk toen een onderdeel van een windturbine tijdens vervoer losraakte en de afrit van de A1 richting de A50 bij Apeldoorn de hele avond werd afgesloten. Een onderdeel van de windturbine was terecht gekomen op het wegdek met als gevolg veel schade aan het asfalt. Het opruimen heeft veel tijd gekost, zo moesten er twee kranen aan te pas komen om het onderdeel van de windturbine van het wegdek te krijgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten