Biden beschuldigt Poetin van genocide: 'Bewijs stapelt zich op'

Biden beschuldigt Poetin van genocide: 'Bewijs stapelt zich op'

Matt Smith Photographer / Shutterstock

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor het eerst publiekelijk gesproken over een "genocide" in Oekraïne. Hij zegt de Russische president Vladimir Poetin daarvoor verantwoordelijk te houden. Het is een opmerkelijke uitspraak omdat hij eerder deze maand niet verder wilde gaan dan te spreken over "oorlogsmisdaden."

"Of jij je tank kunt vullen, mag niet afhangen van een dictator die een oorlog start en genocide pleegt aan de andere kant van de wereld," aldus Biden tegen een binnenlands publiek. "Ik noem het genocide omdat het steeds duidelijker wordt dat Poetin alleen al het idee van Oekraïner zijn probeert weg te vegen. Het bewijs stapelt zich op."

"Het is anders dan een week geleden, er komt nu steeds meer bewijs naar boven," ging hij verder. "De Russen hebben letterlijk vreselijke dingen gedaan in Oekraïne, en we gaan alleen nog maar meer horen over de verwoestingen."

Ook zei hij dat, hoewel advocaten moeten uitzoeken of het juridisch echt volkerenmoord is, hij ervan overtuigd is dat het zo is. Daarmee onderstreept hij de uitspraken van de Britse premier Boris Johnson die eerder al hetzelfde zei.

Dit zijn opmerkelijke uitspraken. Want volgens internationale verdragen hebben alle landen de juridische plicht om genocide te voorkomen. Dergelijke uitspraken kunnen dus resulteren in politieke en zelfs militaire acties. Sterker nog, volgens het internationale recht moeten ze daartoe leiden, wat natuurlijk één van de redenen is dat het heel onverstandig is om deze woorden lichtvaardig te gebruiken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer