5890291803 12826aa2b5 c

Chinese leger oefent precisie-aanvallen op Taiwan tijdens militaire oefening

Buitenlandapr 09 2023, 12:00
China voert militaire oefeningen uit in de wateren rond Taiwan. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie werden in de afgelopen dagen ongeveer zeventig Chinese toestellen en negen oorlogsschepen waargenomen. De oefeningen hebben als doel het simuleren van precisieaanvallen en moeten separatisten die voor onafhankelijkheid strijden afschrikken.
De oefeningen vonden plaats nadat de Taiwanese president Tsai Ing-wen een officieel staatsbezoek bracht aan Belize en Guatamala en een tussenstop maakte in de Verenigde Staten. Tijdens haar bezoek aan Californië had ze een ontmoeting met voorzitter Kevin McCarthy van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wat in China als provocatie werd gezien. China, dat de soevereiniteit van Taiwan niet erkent, beschouwde de ontmoeting als een bedreiging en kondigde maatregelen aan.
De Verenigde Staten lieten weten dat het om een tussenstop ging en dat de ontmoeting in lijn was met eerder diplomatiek contact tussen de VS en Taiwan. Het American Institute in Taiwan, de facto de Amerikaanse ambassade, riep China op om het bezoek van Tsai niet als excuus tot escalatie aan te wenden.
De militaire oefeningen zijn een teken dat de spanningen tussen China en Taiwan blijven toenemen. China beschouwt Taiwan als een deel van zijn grondgebied en heeft al eerder aangegeven dat het militair geweld zou kunnen gebruiken in zijn territoriale aanspraak op Taiwan. Het Westen is hierdoor bezorgd over de situatie in de regio, zeker na de Russische inval in Oekraïne.
Naast de spanningen in Oost-Europa lijken de spanningen rondom Taiwan met de actie van de Chinezen ook toe te nemen, het is afwachten wat de gevolgen hier van gaan zijn. Biden heeft namelijk gezegd Taiwan te verdedigen mocht China besluiten het eiland aan te vallen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten