ronald 229102

China legt sancties op aan Amerikaanse instellingen na bezoek Taiwanese president aan VS

Buitenlandapr 07 2023, 15:00
China heeft sancties opgelegd aan verschillende Amerikaanse instellingen nadat de Taiwanese president Tsai Ing-wen een bezoek heeft gebracht aan de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
De sancties, die onder meer gelden voor de Ronald Reagan bibliotheek in Zuid-Californië en het Hudson Institute in Washington D.C. verbieden Chinese instellingen om nog langer samen te werken met de betreffende Amerikaanse organisaties. Daarnaast heeft China verschillende bestuurders van deze organisaties op een zwarte lijst gezet en hun bezittingen in China bevroren.
Het bezoek van Tsai aan de VS heeft geopolitiek grote gevolgen. Hoewel de VS diplomatieke banden onderhoudt met China, is het land een belangrijke bondgenoot van Taiwan. De Amerikanen bieden Taiwan onder meer militaire steun om zo de Chinese invloed in de regio tegenwicht te bieden. Biden heeft eerder al aangegeven dat de VS achter Taiwan zal staan mocht China het eiland ooit aanvallen.
China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en ziet het bezoek van Tsai als een provocatie. Het land heeft vorig jaar het aantal gevechtsvliegtuigen in het Taiwanese luchtruim verdubbeld en voert sindsdien de druk op Taiwan op. Ook de recente sancties tegen Amerikaanse instellingen zijn een uiting van deze druk.
Het internationale draagvlak voor Taiwan slinkt gestaag. Ooit erkenden 110 landen de onafhankelijkheid van Taiwan, maar recentelijk heeft Honduras de banden met het land verbroken. Tsai bezocht deze week ook Belize en Guatemala, twee van de slechts dertien landen die nog diplomatieke relaties onderhouden met Taiwan.
De spanningen tussen China en Taiwan zijn al jarenlang een bron van zorg in de regio en daarbuiten. De recente sancties tegen Amerikaanse instellingen laten zien dat China vastbesloten is om zijn standpunt over Taiwan kracht bij te zetten. Of dit zal leiden tot verdere escalatie van de spanningen, blijft voorlopig onzeker.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten