Honduras verbreekt diplomatieke banden met Taiwan en erkent "slechts één China"

Honduras verbreekt diplomatieke banden met Taiwan en erkent "slechts één China"

In een recente verklaring heeft Honduras aangekondigd dat het de diplomatieke betrekkingen met Taiwan onmiddellijk heeft verbroken en het bestaan van slechts één China erkent. Volgens de Hondurese regering is de Chinese regering de enige legitieme vertegenwoordiger van heel China en vormt Taiwan een integraal onderdeel van het Chinese grondgebied. Deze verklaring is afkomstig van het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Taiwan bevestigde zondag dat de diplomatieke banden met Honduras inderdaad zijn verbroken. China ziet Taiwan als een afvallige provincie die deel uitmaakt van zijn grondgebied.

Deze beslissing volgt op een eerdere actie van Taiwan, waarin het de Hondurese ambassadeur terugriep uit onvrede over een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Peking. Het bezoek was bedoeld om de betrekkingen tussen Honduras en China te versterken.

Honduras maakte tot voor kort deel uit van een kleine groep landen die Taiwan officieel erkenden. Deze erkenning hield in dat Honduras de soevereiniteit en het bestaan van Taiwan als een onafhankelijke natie respecteerde, in tegenstelling tot de visie van China, dat Taiwan als een van zijn provincies beschouwt. Deze officiële erkenning werd bekrachtigd door het onderhouden van diplomatieke betrekkingen en samenwerking op verschillende gebieden, zoals handel, onderwijs en cultuur.

Echter, met de recente beslissing om de diplomatieke banden met Taiwan te verbreken en het bestaan van slechts één China te erkennen, heeft Honduras zijn standpunt radicaal veranderd en zich aangesloten bij de groeiende groep landen die zich achter de Chinese visie scharen.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Deze ontwikkeling is een verdere indicatie van China's groeiende internationale invloed. Steeds meer landen kiezen ervoor om de Chinese visie van een multipolaire wereld te steunen, in tegenstelling tot de unipolaire wereld die de Verenigde Staten van Amerika voor ogen hebben. De verschuiving in de erkenning van Taiwan naar China laat zien dat de internationale gemeenschap zich steeds meer bewust wordt van de opkomende rol van China als wereldmacht.

Lees meer over:
China Amerika Taiwan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties