pieter omtzigt 9o1a6882

Peiling Maurice de Hond: 53 zetels voor BBB en Pieter Omtzigt als ze de krachten bundelen

Politiekmrt 26 2023, 10:00
In een recent artikel van Maurice de Hond wordt de opmerkelijke opkomst van de politieke partij BBB in de schijnwerpers gezet. Volgens zijn wekelijkse peiling staat BBB momenteel op 33 zetels, wat duidt op een aanzienlijke verschuiving in het Nederlandse politieke landschap. Nog opvallender is dat, als Pieter Omtzigt zich bij BBB zou aansluiten, de combinatie van Omtzigt en BBB maar liefst 53 zetels zou kunnen halen. Deze ontwikkelingen wijzen op een mogelijke politieke aardbeving die de bestuurbaarheid van het land zou kunnen beïnvloeden.
In juni 2022 schreef politiek analist Maurice de Hond een artikel met als titel "De voorschokken van een aardbeving". Destijds, te midden van verhitte discussies over stikstofmaatregelen, steeg BBB plotseling met 5 zetels en kwam slechts 3 zetels achter de VVD te staan. De Hond voorspelde dat de verkiezingsresultaten van die tijd een teken waren van wat er de komende 9 maanden zou gebeuren, zowel op electoraal als politiek vlak.
Op 15 maart 2023 vond die politieke aardbeving inderdaad plaats: BBB behaalde 19% van de stemmen, terwijl de VVD slechts 11% haalde. Velen waren verrast door de uitslag, maar volgens De Hond was dit te verwachten op basis van de ontwikkelingen in Nederland, zowel onder de kiezers als in de politiek.
De Hond voerde een peiling uit onder meer dan 4000 respondenten om inzicht te krijgen in de meningen van de Nederlanders over het stikstofprobleem. Uit deze peiling bleek dat 30% van de ondervraagden voorstander is van het handhaven van het jaartal 2030 als deadline, terwijl 28% voor 2034 is, 14% voor later dan 2035 en 25% wil het jaartal helemaal laten vallen.
Op basis van de peiling stelt De Hond dat er mogelijk een nog grotere politieke aardbeving op komst is, afhankelijk van hoe de regering omgaat met het stikstofprobleem. Hij merkt op dat 56% van de Nederlanders na de verkiezingsuitslag wil dat de regering aftreedt en nieuwe verkiezingen uitschrijft.
De Hond analyseerde ook de mogelijke gevolgen van nieuwe Tweede Kamerverkiezingen, waarbij Pieter Omtzigt mogelijk deel zou nemen, hetzij met een eigen partij of op de lijst van een andere partij. Eerdere peilingen toonden aan dat Omtzigt 24 zetels zou kunnen halen in augustus 2022 en 30 zetels in december 2022.
In het artikel worden verschillende scenario's geschetst, zoals Omtzigt met een eigen lijst of samen met BBB op één lijst. In beide gevallen zou een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking op de combinatie stemmen, wat wijst op een potentieel nog grotere politieke verschuiving. Sterker nog, als Omtzigt niet meedoet haalt BBB 33 zetels. Als Omtzigt wél meedoet haalt BBB er 17, Omtzigt 38.
En als Omtzigt lid wordt van BBB en die kar gaat trekken? Dan komt BBB-Omtzigt uit op 53 virtuele zetels. Daarmee zou BBB veruit de grootste partij van het land worden. Opvallend is dat bij die peiling ook de PVV bijna helemaal wordt leeggevreten, terwijl FVD stabiel op de 5 zetels staat waar de partij nu ook op staat in de wekelijkse peiling:
De Hond trekt parallellen tussen de "Big One" - een grote aardbeving die Californië in de toekomst zal treffen - en de naderende politieke aardbeving in Nederland. Hij stelt dat deze politieke aardbeving het gevolg is van de ontwikkelingen onder de kiezers en het politieke systeem, en dat de bestuurbaarheid van het land verder kan worden aangetast als de politiek zich niet aanpast aan deze veranderingen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En nee, natuurlijk zal het oude mediakartel dat niet doen. Want het establishment zit veel te diep geworteld in de huidige manier van doen. Aanpassingen komen er mogelijk alleen als ze ten onder gaan bij Tweede Kamerverkiezingen - en misschien zelfs dan niet. Want hoewel BBB én Pieter Omtzigt voor een 'juiste en eerlijke overheid' staan, zijn ze inhoudelijk natuurlijk het in grote lijnen wel degelijk eens met het kartelbeleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten