shutterstock 1578070744 scaled

Flashback! Oekraïense president in juni 2021: 'NAVO-leiders bevestigen dat Oekraïne lid wordt'

Buitenlandfeb 24 2022, 9:39
Er is op dit moment op Twitter veel aandacht voor een tweet die de Oekraïense president Zelensky op 14 juni, 2021 online zette. Hij liet toen namelijk weten dat de NAVO hem (weer) had toegezegd dat Oekraïne lid zou worden en dat er ook al een handige manier was om daar snel mee te beginnen.
Op Twitter is veel discussie ontstaan vandaag over een tweet die president Zelensky van Oekraïne op 14 juni 2021 plaatste. Hier is die tweet:
https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1404512788966514689
"Complimenten aan het begrip van NAVO-partners van alle risico's en uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien," aldus Zelensky nog maar een maand of negen geleden. "NAVO-leiders hebben bevestigd dat Oekraïne lid zal worden van het bondgenootschap en dat de #MAP een integraal onderdeel is van het lidmaatschapsproces."

Amerika: niets aan het handje

Dit werd vervolgens tegengesproken door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. "Niets is veranderd," zei hij:
https://twitter.com/tagabhishek/status/1404524127818506240
Alleen was dat een merkwaardige opmerking... Want in 2008 is inderdaad al toegezegd door de NAVO dat Oekraïne "op termijn" lid wordt. Als er "niets veranderd" is betekent dit dus dat dit plan doorgaat en dat Zelensky de waarheid wel verkondigde, wat weer verklaart waarom Poetin opeens vol op het gas ging. En ja, vervolgens werd bekend dat die belofte inderdaad weer herhaald was in juni 2021.

Stoltenberg: 'Geen vetorecht voor Rusland'

Sterker nog, NAVO-baas Jens Stoltenberg verklaarde toen dat Rusland niet eens een veto zou kunnen uitspreken over dit lidmaatschap. De reden? Het Westen had even snel besloten dat het geen wereld meer wil "van spheres of interests," oftewel: invloedssferen, "waarin grote landen besluiten wat kleine landen doen."
Behalve als dat grote land "de VS" heet, natuurlijk, en die kleine landen zich in de Amerikas bevinden. Maar dat geheel terzijde:

At the June 2021 Brussels Summit, NATO leaders reiterated the decision taken at the 2008 Bucharest Summit that Ukraine would become a member of the Alliance with the Membership Action Plan (MAP) as an integral part of the process and Ukraine's right to determine its own future and foreign policy course without outside interference.[11] NATO Secretary General Jens Stoltenberg also stressed that Russia will not be able to veto Ukraine's accession to NATO, as we will not return to the era of spheres of interest, when large countries decide what smaller ones should do

Met andere woorden, de NAVO liet a) weten dat Oekraïne lid gaat worden en b) informeerde Rusland ook meteen even dat het hier geen enkele vorm van zeggenschap over had. Want het Westen heeft besloten dat het invloedssferen niet meer leuk vindt (zolang het over Rusland en China gaat tenminste). En daar moeten de andere grote machten, met name Rusland, het dan maar mee doen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Tja. Heel gek, maar zo werkt het dus niet in de internationale politiek. En óf de NAVO is onwijs achterlijk, dat het dat niet begrijpt, óf extreem arrogante... of er is sprake van kwade wil. Wie het antwoord weet mag het zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten