shutterstock 1915982071

Grote stap vooruit: Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken nodigt Rusland uit voor vredesgesprekken

Buitenlanddec 27 2022, 10:00
Het nieuws dat Oekraïne bereid is om over vrede te onderhandelen met Rusland is een belangrijke ontwikkeling in de spanningen tussen de twee landen. De Russische president Vladimir Poetin had op Eerste Kerstdag 2022 aangegeven dat hij zulke gesprekken wilde voeren, maar Oekraïne had dat tot nu toe steeds afgewezen.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koelaba, heeft nu aangegeven dat hij hoopt dat de vredesonderhandelingen in februari 2023 kunnen beginnen, precies een jaar na de militaire interventie van Rusland in Oost-Oekraïne. Koelaba benadrukt dat elke oorlog op een diplomatieke manier moet eindigen en dat de gesprekken daarom plaats moeten vinden aan de onderhandelingstafel.
Koelaba wil graag dat de onderhandelingen plaatsvinden bij de Verenigde Naties, omdat deze organisatie duidelijk geen partij kiest en iedereen aan boord moet zijn. Hij wil dat secretaris-generaal Antonio Guterres de leiding neemt over de onderhandelingen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is belangrijk om te benadrukken dat vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland een belangrijke stap zouden zijn om de spanningen tussen de twee landen te verminderen en een einde te maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne. Laten we hopen dat de gesprekken snel van start kunnen gaan en dat ze tot een duurzame vrede kunnen leiden.
Rusland heeft Oekraïne ondertussen voor een ultimatum gesteld. Minister Lavrov heeft gezegd dat "als Oekraïne niet ingaat op de voorstellen van Rusland, onder meer een vijfde van het land op te geven," tja, dan "zal het Russische leger de 'kwestie' oplossen."
Hoewel het alles behalve een gemakkelijke oorlog is (geweest) voor Rusland heeft het er alle schijn van dat áls het een uitputtingsoorlog wordt - en dat lijkt zo te zijn - dat Rusland dan inderdaad het voordeel heeft. Dit komt grotendeels door dat de Russen een schier onuitputtelijke voorraad 'ammo' hebben, waaronder zelfs tanks verstaan worden. Oekraïne en Europa kunnen gewoon niet op tegen dat materiaal-voordeel van de Russen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten