shutterstock 562666492

Na 2 jaar belachelijke coronamaatregelen worden zieke kinderen nu massaal opgenomen met RS-virus

Binnenlanddec 27 2022, 11:00
In ziekenhuizen in het hele land liggen momenteel veel kinderen met het RS-virus op de intensive care. Zeven academische ziekenhuizen met een kinder-IC houden vandaag overleg om te bespreken of er iets moet gebeuren en zo ja, wat.
Het RS-virus is een virus dat vaak voorkomt bij jonge kinderen. Het verloopt meestal mild, met wat verkoudheids- en neusklachten. Maar soms kan het leiden tot serieuze benauwdheid en hoge koorts, vooral bij kinderen onder de twee jaar oud.
Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde waarschuwde eerder al dat de coronamaatregelen, zoals het dragen van mondkapjes en afstand houden, ervoor hebben gezorgd dat jonge kinderen minder weerstand hebben opgebouwd dan in het verleden. Dit kan een rol spelen in het hoge aantal ziekenhuisopnames van kinderen met het RS-virus op dit moment.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het RS-virus niet hetzelfde is als het coronavirus (COVID-19). Het is echter wel belangrijk om goed op te letten op de gezondheid van kinderen en eventuele ziekteverschijnselen te melden aan de huisarts. Zo kan tijdig worden gehandeld als het nodig is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De ziekenhuizen zullen vandaag bespreken wat er gedaan kan worden om het aantal opnames te verminderen en om ervoor te zorgen dat kinderen die wel opgenomen moeten worden, de best mogelijke zorg krijgen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er meer personeel wordt ingezet of dat er andere maatregelen worden genomen om de situatie te verbeteren.
Het is belangrijk om te onthouden dat het RS-virus jaarlijks voorkomt en dat er meestal geen reden is tot paniek. Door goed om te gaan met hygiëne en door ziekteverschijnselen serieus te nemen, kunnen we helpen om de situatie onder controle te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten