shutterstock 2315170047

Het stilzwijgen van Nederland: Weer laat Den Haag een onderdaan barsten in Spanje. Dilan Yesilgoz waar ben je?

Buitenlandsep 14 2023, 11:00
Is het een déjà vu? Nederland lijkt weer een eigen onderdaan in het buitenland in de steek te laten. Jaren geleden hebben we het drama rond Julio Poch gezien en nu ontvouwt zich een nieuw schouwspel in Spanje. De zaak rondom een Nederlander, beschuldigd van terrorisme en vastgehouden in Spanje, escaleert en men vraagt zich af: waar is Nederland in dit verhaal?
Tijdens wat een onschuldige vakantie naar Marokko had moeten zijn, wordt een Tilburger in Spanje van zijn bed gelicht op beschuldiging van terrorisme. Zijn misdaad? Naar verluidt een gevaar vormen voor de Spaanse nationale veiligheid schrijft het AD. En terwijl deze man in een Spaanse cel versmacht, vragen wij ons af: waar is de Nederlandse inzet?
De Spaanse autoriteiten blijven vaag, maar één ding is duidelijk: in eigen land wordt hij niet eens gezocht. Een punt dat door de burgemeesters van Tilburg en Arnhem wordt benadrukt. En toch, terwijl deze man's leven in een wervelwind verandert, geeft ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken aan slechts consulaire bijstand te verlenen. Hoe geruststellend!
Het lijkt erop dat Muslim Rights Watch meer daadkracht toont dan onze eigen regering. Zij komen tenminste op voor de man, eisen actie, terwijl onze eigen vertegenwoordigers hun handen in onschuld wassen.
Denk-leider Stephan van Baarle is een van de weinigen die de stilte doorbreekt en roept op tot actie. Maar waar blijft de reactie van Dilan Yesilgoz? De mogelijke nieuwe premier van ons land blijft verbazingwekkend stil. Is dit het leiderschap dat we kunnen verwachten?
Wat deze zaak benadrukt is de ogenschijnlijke onverschilligheid van Nederland wanneer een van haar burgers in het buitenland in moeilijkheden komt. Het is beschamend en zorgwekkend dat, in tijden waarin onze burgers bescherming nodig hebben, onze regering zo weinig bereidheid toont om te handelen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we wél hard en uitgesproken. Daarom lees jij DDS graag... maar het betekent ook dat we afhankelijk zijn van jouw steun om DDS overeind te houden. Steun ons! Doneer aan DDS, via BackMe, en help ons altijd uitgesproken, gepassioneerd en fel te blijven.
Het is hoog tijd dat Den Haag haar verantwoordelijkheid neemt, niet alleen in woorden, maar ook in daden. Voordat we nog een Julio Poch-schandaal hebben. Want, laten we eerlijk zijn, één keer is al één keer te veel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten