police g2198ea680 1920

Honderden klimaatactivisten bezetten dorp in Duitsland, Duitse media spreekt over een 'verhitte sfeer'

Buitenlandjan 10 2023, 18:30
Ook in Duitsland zijn linkse, klimaat- en milieu activisten druk bezig met het verstoren van de openbare orde, de Duitse politie heeft er zijn handen vol aan.
In de omgeving van het Duitse Lützerath heeft de politie wegversperringen verwijderd die klimaat activisten hadden neergezet. Bij het ruimen van de wegversperringen is het tot een conflict gekomen met de activisten. De Politie van Aken heeft dit bevestigd maar wil verder nog niet in gaan op de details. Volgens Duitse media heerst er een ‘verhitte sfeer’ en is de Duitse politie druk bezig een poging te wagen om de toegangswegen van het dorp vrij te maken.
Op foto’s van DPA (Duits persbureau) is te zien dat de activisten worden verwijderd. Over eventuele aanhoudingen is nog niets bekend. Ook benadrukt de politie dat het weghalen van de wegversperringen nog niet betekend dat een complete ontruiming van de activisten al is begonnen. Verwacht wordt dat de Duitse politie daar morgenochtend mee gaat beginnen mochten de activisten tegen die tijd nog niet zijn vertrokken.
Het Dorp wat net over de grens bij Roermond ligt staat bekend om zijn bruinkoolmijnen. Die mijnen worden uitgebreid en daar zijn de honderden demonstranten niet blij mee. Daarmee wordt in plaats van het gesprek aan te gaan weer gekozen voor geweld en intimidatie. Energieleverancier RWE heeft al aangegeven dat de kolenwinning in Duitsland van groot belang is om te blijven voldoen aan de energievoorziening van de Duitsers.
De activisten hebben zich goed voorbereid, zo zouden er tijdens een manifestatie eerder deze week al zo’n 2000 mensen op de been zijn. Inmiddels zijn het er vandaag nog zo’n 500 tot 1000. De Duitse politie verwacht wel dat er nog meer mensen naar het dorp zullen afreizen, ook eventueel vanuit buurlanden. Er is zelfs al een protestkamp en zijn er volop barricades geplaatst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten