frits bosch column

-Frits Bosch- Bloedbad of ondiepe recessie: dat is de kwestie

Opiniejan 11 2023, 10:00
Wordt 2023 een bloedbad of een ondiepe recessie? DNB baas Klaas Knot gaat voor het eerste, een onafhankelijk financieel expert gaat voor het tweede. Ik zit daar (veilig) tussenin: een forse recessie.
Ik verwacht dat 2023 een negatief jaar wordt op de beurs en voor het bedrijfsleven. De kapitaalmarkt rente is nu 2,8% en gaat verder omhoog. Beleggers verwachten dat de inflatie hardnekkig zal zijn en daarin hebben ze gelijk. De renteverhoging wordt aan de klanten van banken, bedrijven, doorgegeven via hogere hypotheekrente en duurdere leningen. De rentestructuur is invers: de korte rente ligt boven de lange rente: een betrouwbare indicator voor recessie. Dat betekent dat je met je geld als belegger nergens anders heen kan brengen dan naar de spaarrekening. Tenzij je als beleggers kleinschalig structureel instapt en met de curve omlaag en omhoog gaat. Maar dan moet je geduld hebben en tegen een stootje kunnen. Er gaat geen bel wanneer het dieptepunt bereikt is, helaas.
Nu over bedrijven. Het is moeilijk gesteld vooral voor het midden en kleinbedrijf. De arbeidsmarkt is krap, de inflatie hoog en de rente loopt op. Het kan bijna niet anders dan dat zwakkere broeders het loodje gaan leggen. Want ondersteuning door de overheid zoals bij Covid komt niet meer. Bij een krappe arbeidsmarkt zijn de reële lonen hoog. Personeel kiest dus voor werkgevers die het kunnen betalen. Dat betekent ook dat zwakkere bedrijven zonder toereikend personeel zitten. Een ‘double whammy’. Vermoedelijk gaan we nogal wat faillissementen zien in dit bedrijfssegment. Daar kun je gemengd tegenaan kijken: het schoont op, zoals zwakkere bomen in een bos omvallen. Het is een natuurlijk proces, ware het niet dat naar mijn mening de komende ellende groter zal zijn dan nodig was door slecht rentebeleid en overmatig schulden opkoperij door de ECB. DNB baas Knot kun je beter niet geloven. Hij slaat is stelselmatig overdadig optimistisch.
Hoe zit het met de consument. De Nederlandse consument is pessimistisch maar nog niet ‘Zum Tode betrübt’ zoals in Duitsland. Dat kan nog komen. De koopkracht is beduidend afgenomen, vooral voor de armsten onder ons. Pensionado’s bijten op een houtje. Dat betekent minder omzet. Jack van Gelder: “100 miljard voor climatechange. Waar zijn we mee bezig!!” Hij heeft gelijk. Hoofd boven water houden in 2023 en alle hens aan denk. Dat is nu het eerst vereiste!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten