Screen Shot 2022 05 21 at 112449

Kijk! George W. Bush geeft toe dat Amerika belofte aan Rusland verbrak over NAVO-expansie

Buitenlandmei 21 2022, 12:30
Onlangs werd George W. Bush 'gebeld' door iemand waarvan hij dacht dat het een belangrijke Oekraïener was. In het telefoongesprek gaf Bush daarom eerlijk antwoord op een paar vragen over de oorlog in Oekraïne, en over beloftes die Amerika in het verleden gedaan heeft aan Rusland. Significant genoeg gaf hij toe dat Amerika een belofte over het niet uitbreiden van de NAVO willens en wetens verbrak "omdat tijden nu eenmaal veranderen."
In de jaren 90 deed James Baker - toenmalig minister van Buitenlandse Zaken onder George H.W. Bush - Rusland de belofte dat de NAVO "niet verder naar het oosten zou uitbreiden," omdat dit voor Rusland natuurlijk volstrekt onacceptabel was. Tenminste, dat heeft Rusland altijd gezegd, en het is één van de redenen waarom Moskou de afgelopen jaren zo boos is geweest over het feit dat die uitbreiding naar Oost-Europa wél plaatsvond.
Amerika en Europa ontkenden altijd dat er zo'n belofte gedaan was. Maar nu heeft George W. Bush - voormalig president - toegegeven dat het wél zo was, én dat hij willens en wetens in strijd met die belofte gehandeld heeft.
Bush deed de uitspraken tijdens een "prank call," een nep-telefoongesprek, met mensen die - dacht hij - uit Oekraïne kwamen. Maar dat was het geval niet. Het was een set-up. Hij werd in de val gelokt, en viel er met open ogen in. Kijk maar:

In a prank call George W. Bush admits the US broke its promise to Russia not to expand NATO eastwards because “times have changed” and the US was “adjusting to the times”. Important for all nations to know that US agreements have an undisclosed expiry date

5.3K
Reply

Oekraïne bij de EU én bij de NAVO

"Je wilde Rusland niet bij de NAVO he?" vroeg de "Oekraïense beller. "Nee, ik wilde Rusland precies op de rand van de NAVO, ik wilde Oekraïne in de NAVO," was het antwoord van Bush. "Ik dacht dat Rusland coöperatiever zou zijn, maar toen veranderde Poetin dramatisch. Ik denk dat hij op de rand wilde zitten om ervoor te zorgen dat de NAVO geen offensieve organisatie werd, maar echt puur defensief."
"Maar jij wilde Oekraïne altijd bij de NAVO halen, toch?" zei de 'Oekraïener' vervolgens. "Ja, dat is juist. Ik wilde Oekraïne bij de NAVO én bij de EU." Ah. Leuk he.

Verbroken beloftes

Daarop zei de beller dat Amerika Rusland natuurlijk beloofd had niet naar het oosten van Europa uit te breiden, maar dat dit "helemaal fout zou zijn gezien de Russische agressie later." Dat laatste is een interessant statement aangezien de NAVO-expansie al voor de Russische oorlog tegen Georgië begon en er zelfs deels aanleiding voor was, maar ja, dit zei de beller natuurlijk om Bush uit de tent te lokken.
En dat lukte.
"Ja, dat is correct. Luister, de tijden veranderen. Baker was de minister van Buitenlandse Zaken van mijn vader. Dat was jaren geleden. De Verenigde Staten moet flexibel zijn, zich aanpassen aan de tijden. en dat is waarom je nu zoveel steun voor jouw land ziet."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Fascinerend. Want deze belofte die Baker gedaan heeft is jarenlang ontkend. Hoe dan ook praat dit natuurlijk geen oorlog goed - niet van Rusland - maar het is wel héél belangrijke achtergrondinformatie om te begrijpen wat er daar gaande is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten