oil rig gd5aa57ae7 1920

LOL! Nieuwe voorzitter internationale klimaatconferentie is bestuursvoorzitter bij Arabische oliemaatschappij

Buitenlandjan 13 2023, 19:00
De nieuwe voorzitter van de internationale klimaatconferentie COP28 is bekend gemaakt en kan gelijk op veel kritiek rekenen. Milieuorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd en spreken zelfs over een provocatie.
Zo is Sultan Ahmed Al-Jaber aangewezen om de conferentie te gaan leiden. De Sultan is bestuursvoorzitter bij oliemaatschappij ADNOC. Niet echt iemand die zich hard maakt voor een beter klimaat. Het zou zelf volgens milieuorganisaties gaan om een regelrechte provocatie. Zo zou de sultan ambities hebben om de productie te verhogen terwijl de Verenigde Arabische Emiraten al nummer 7 is op de lijst van grootste olieproducenten ter wereld. In 2021 was de uitstoot 200 miljoen ton aan koolstofmonoxide. Het is dan ook een unicum dat een voorzitter van een oliemaatschappij de voorzitter zal zijn tijdens een klimaattop.
CAN, het Internationale Climate Action Network wil dat de Sultan zijn functie bij het staatsoliebedrijf neerlegt. Volgens de directeur van het CAN, Tasneem Essop is het niet verstandig om Al-Jaber voorzitter te laten zijn van de klimaatconferentie. “Hij kan geen proces voorzitten dat is bedoeld om de klimaatcrisis aan te pakken met zo’n belangenconflict. Dit gaat nog verder dan een vos de baas maken van het kippenhok” Aldus Essop. Volgens Essop is de olie-industrie voor een groot deel medeverantwoordelijk voor de klimaatproblemen.
Emeritus hoogleraar Klimaatverandering Bill McGuire vind zijn aanstelling een grap. De Hoogleraar aan de University College in Londen reageert uitermate cynisch op het nieuws dat Al-Jaber de voorzitter zal zijn. Volgens McGuire zijn de klimaatconferenties altijd maar een circus maar vindt het nu wel erg komisch worden. Naast de hoogleraar zijn er meer milieuorganisaties die zich fel uitgesproken hebben tegen de nieuwe voorzitter. Het is nog niet duidelijk welke stappen er verder genomen gaan worden, de kans is aanwezig dat de klimaatconferentie gewoon door zal gaan met Al-Jaber als voorzitter van het hele circus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten