NOS wast hypocriete WEF-vergadering in Davos wit: 'Inspirerend!'

NOS wast hypocriete WEF-vergadering in Davos wit: 'Inspirerend!'

Buitenlandmei 22, 9:03
Vandaag publiceerde de NOS een artikel waarvan de headline zowaar kritisch was over het jaarlijkse WEF-evenement in Davos. Dat is waar allerlei politieke en business leiders bij elkaar komen om plannetjes te maken voor de mensheid. Wij moeten dat allemaal prima vinden, want zij zijn rijk en machtig en weten dus wat goed voor ons is.
Hoe dan ook, vanmorgen waren Twitteraars hogelijk verbaasd dat de NOS bepaald niet positief was over dit festijn. Want, tja, liet de NOS optekenen, eigenlijk is het best wel hypocriet wat er gebeurt. Die business en politieke leiders roepen immers vooral dat er heel wat moet gebeuren om 'klimaatverandering' tegen te gaan en 'stikstofuitstoot' te verminderen - dat zou naast 'pandemieën' de belangrijkste uitdaging van onze tijd zijn - maar ondertussen gaan ze allemaal met privéjets naar het evenement. Het zou volgens sommige berichten gaan om iets van 1.500 privéjets die lekker naar Davos vliegen. 
Maar wat wekt de verbazing? Nadat die headline online kwam veranderde de NOS die toch maar snel. Want tja, te kritisch zijn op het WEF is natuurlijk niet de bedoeling. En dus zagen we even later dit:

Witwassen

Vervolgens ga je de tekst lezen en zie je dat er wel wat ruimte is voor kritiek op twee punten. Ten eerste: critici noemen het gebeuren ondemocratisch omdat er dingen afgesproken worden met elkaar, terwijl de kiezer daar niets over te zeggen heeft. En het tweede punt van kritiek waar de NOS aandacht aan geeft is natuurlijk dat het ongelooflijk hypocriet is omdat die mensen de mond vol hebben van 'stikstofuitstoot' maar ondertussen massaal met privéjets naar Davos reizen.
Als je je echt zorgen maakt over 'stikstof' doe je dat natuurlijk niet.
Maar dan komt het. Want hoewel er ruimte is voor kritiek neemt het artikel toch weer een pro-WEF wending. Zelfs het slot is positief (wat bedoeld is zodat dit de boodschap is die blijft hangen bij lezers). Lees maar mee:
Mark Vernooij ziet niettemin de waarde van de bijeenkomst: "Ik kan weinig andere plekken noemen waar mensen uit zo veel sectoren tegelijkertijd samenkomen. De ontmoeting in Davos is niet dé oplossing voor alle problemen, maar kan helpen door concrete projecten en door te inspireren."
Ah ja. Het is zo inspirerend allemaal. Oké, het is hypocriet tot. op het bot en ook nog eens ondemocratisch, maar ze bedoelen het allemaal echt heel goed en dat is dus eigenlijk hartstikke leuk.
Al die superrijken en supermachtigen hebben écht het beste voor met de mensheid. Want dat leert de geschiedenis ons natuurlijk: dat superrijken en supermachtigen zich eerst en vooral druk maken om anderen. Ja echt hoor, ze staan er dan ook om bekend dat hun empatisch vermogen enorm is. 
Ahem.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Als je dat allemaal gelooft en dus gelooft wat de NOS je op de mouw wil spelden heb ik nog ergens een brug te koop. Voor een paar miljoen mag je 'm kopen. Interesse, iemand?
Overigens stelt de NOS ook nog even dat we ons niet al te grote zorgen hoeven te maken, want de afspraken die gemaakt worden met het WEF zouden niet bindend zijn omdat het een privé-organisatie is. Maar dat klopt niet. Want onze eigen regering heeft nou juist toegegeven dat ze wel degelijk "bindende overeenkomsten" sluit met de organisatie. "Daarnaast is sprake van samenwerkingsverbanden met het WEF die zijn vastgelegd op de volgende terreinen: Sustainable Investment Policy, Tropic Forrest Alliance, Food System Initiative, Food Innovation Hubs," aldus de regering in antwoord op Kamervragen van FVD eerder dit jaar. 
En dan de afsluiter: "De in deze overeenkomsten vastgelegde verplichtingen zijn juridisch bindend."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten