shutterstock 1806982087

Oekraïense regering: "We zijn bereid neutrale status te accepteren in ruil voor veiligheidsgaranties van Rusland"

Buitenlandfeb 25 2022, 9:40
De Oekraïense regering heeft monde van een topadviseur én president Zelensky laten weten dat het "een neutrale status" tussen Oost en West wil accepteren. In ruil daarvoor moet de oorlog stoppen én moeten Rusland en het Westen Oekraïne veiligheidsgaranties geven.
In de afgelopen jaren heeft Rusland er steeds weer op aangedrongen dat het de garantie wilde dat Oekraïne nooit en te nimmer lid zou worden van de NAVO. Zowel de NAVO als Oekraïne weigerden daar gehoor aan te geven. Sterker nog, beide partijen spraken regelmatig over het plan om dat lidmaatschap wél door te voeren.
Nu Rusland heeft aangevallen en al voor de poorten van Kiev staat is de Oekraïense regering echter opeens van standpunt veranderd. Tijdens een toespraak die president Zelensky vannacht gaf stelde hij dat met Rusland wil praten. En snel een beetje.
"We moeten praten over een staakt-het-vuren met Rusland," aldus de Oekraïense leider. "We zijn niet bang om met Rusland te praten. We zijn niet bang om te praten over veiligheidsgaranties voor ons land. We zijn niet bang om over een neutrale status te spreken."
"Maar welke veiligheidsgaranties zullen we hebben? En welke landen zullen ons die garanties geven?"
Dit werd vanochtend onderstreept door Mikhail Podolyak, een topadviseur van Zelensky. Ook hij zegt dat Oekraïne bereid is "om over een neutrale status te onderhandelen met Rusland." Maar dan wil het land wel "veiligheidsgaranties" krijgen. "Deze oorlog moet beëindigd worden. De vijandelijkheden moeten stoppen."
https://twitter.com/ragipsoylu/status/1497118822859526149

Zelensky: de NAVO helpt ons niet

Zelensky gaf aan dat deze onderhandelingen noodzakelijk zijn omdat de NAVO niet van zins is Oekraïne militair te helpen. Deze naïeve mafketel dacht blijkbaar dus werkelijk dat het Westen het militair zou opnemen tegen Rusland. Dit terwijl Europese krijgsmachten al jaren niets voorstellen, en Amerika duizenden kilometers verderop ligt, waardoor het op zijn minst weken duurt voordat dat land iets van een nuttige bijdrage kan leveren aan een grootschalige oorlog.
"We staan helemaal alleen in deze strijd," aldus Zelensky. "Wie is bereid om zij aan zij met ons te strijden? Ik zie niemand. Wie is bereid om ons garanties te geven over toetreding tot de NAVO?" Het antwoord daarop is, aldus de president, niemand. "Iedereen is bang."
"Ik heb de 27 leiders van Europa gevraagd of Oekraïne lid moet worden van de NAVO. Ik heb ze deze vraag direct gesteld. Maar ze zijn allemaal bang."
Dit plaatje vat de situatie best goed samen op militair gebied:
https://twitter.com/patriciaoficcia/status/1496982903556915203
"De wereld kijkt toe terwijl wij worden aangevallen," zei Zelensky ook nog. Vervolgens stelde hij dat sancties niet voldoende zijn om Rusland tegen te houden. Zijn conclusie is dan ook: "We moeten met Rusland onderhandelen."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Natuurlijk vechten de Oekraïeners terug. Ze hebben zelfs raketten afgeschoten op een vliegveld in Rusland. Maar zelfs dan worden ze nog compleet overlopen door de Russen, wat niet verbazingwekkend is. Want ja, het Russische leger is minder groot en sterk dan dat van Amerika... Maar tussen Rusland en Oekraïne is het natuurlijk geen vergelijk. Dit is een kleine terriër die het opneemt tegen een bulldog. Dat gaat niet werken.
Het enige merkwaardige is dat Zelensky dat nu pas blijkbaar begrijpt. En niet al weken en jaren geleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten