shutterstock 2543144643
Donald Trump wil dat Europeanen zelf olie pompen. Bron: Anna Moneymaker / Shutterstock.com.

Ophef over Qatarese Boeing 747 voor Donald Trump: "Mogelijk spionage aan boord"

Buitenland14 mei , 9:30
Tijdens zijn eerste grote buitenlandse tour sinds zijn herverkiezing vliegt Donald Trump van staatsdiner naar staatsdiner in het Midden-Oosten. Saudi-Arabië, Qatar, de Emiraten – overal wordt de rode loper uitgerold. Maar het zijn niet alleen de dadels en deals die voor ophef zorgen. Het grote nieuws? Qatar wil Trump een gloednieuwe Boeing 747-8 cadeau doen. Nee, niet aan de Amerikaanse luchtmacht – aan Trump zelf. Dat levert uiteraard de nodige politieke herrie op, zowel in Washington als daarbuiten.
Het vliegtuig – een toestel van zo’n 400 miljoen dollar – zou volgens de Qatarese koninklijke familie bedoeld zijn als tijdelijke Air Force One. De huidige toestellen zijn namelijk aan vervanging toe, en de nieuwe laten nog op zich wachten. Trump zou de jet nu alvast kunnen gebruiken, en later zou het vliegtuig in zijn presidentiële bibliotheek komen te staan. Dat klinkt als een keurig plan, toch?
Volgens Trump zelf is er dan ook niets aan de hand. Op zijn eigen platform Truth Social schreef hij: „De Boeing 747 wordt geschonken aan de Amerikaanse luchtmacht, niet aan mij! Het is een geschenk van een land – Qatar – dat we al jaren succesvol verdedigen.”

In Washington gaan de alarmbellen af

Helaas voor Trump wordt niet iedereen in Washington even warm van dit royale gebaar. Zelfs binnen zijn eigen Republikeinse partij klinkt er stevige kritiek. Senator Rand Paul noemde het cadeau “het verkeerde signaal” en vond het “geen goed idee dat Trump een vliegtuig krijgt van een land dat Hamas heeft gesteund.” Ted Cruz ging nog een stapje verder en waarschuwde voor “mogelijke spionage- en surveillanceproblemen” aan boord van het toestel.
Ook Democraten roeren zich. Senator Chris Murphy noemde het op X ronduit “een cashbetaling aan Trump in ruil voor gunsten.” Senator Jeanne Shaheen wees op het gevaar van afluisterapparatuur: „We weten dat Air Force One meer is dan een vliegtuig. Het is een vliegend commandocentrum.”

Van diplomatie naar deals

Wat de hele situatie extra pikant maakt, is dat Trump in Qatar niet alleen vliegtuigen krijgt. Hij kondigde ook de bouw aan van een nieuw Trump-golfresort. Een kleinigheidje van de steenrijke Qatarezen, die per hoofd van de bevolking tot de rijkste mensen ter wereld behoren.
Zijn reis door het Midden-Oosten lijkt daarmee niet alleen een diplomatieke missie, maar ook een persoonlijke PR-tour vol glitter, deals en grote symboliek. Terwijl Israël opvallend buiten zijn reisroute valt, worden in de Golfstaten wapendeals besproken en de economische banden aangehaald.

📢 DDS blijft objectieve verslaggeving brengen — steun ons werk!

Bij De Dagelijkse Standaard geloven we in eerlijke journalistiek: feiten eerst, emotie later. Steun ons onafhankelijke werk door te doneren via BackMe of maak rechtstreeks over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Samen houden we de waarheid levend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten