shutterstock 2216056857

Orban werpt een blokkade op: Rutte betaalt prijs voor kritiek op Hongarije in NAVO-baas race

Buitenlandmrt 06, 15:00
In de wereld van internationale politiek krijgt Mark Rutte een koekje van eigen deeg. Jarenlang heeft hij, vanaf zijn ivoren toren in Den Haag, landen als Hongarije de maat genomen over hun binnenlandse beleid. Rutte leek te denken dat hij boven de soevereiniteit van andere landen kon staan door ze te bekritiseren en te dreigen. Maar nu hij zijn zinnen heeft gezet op de prestigieuze post van NAVO-secretaris-generaal, stuit hij op een muur van weerstand – en wel uit Hongarije. Orban werpt nu met Hongarije een blokkade op.
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Szijjarto, heeft in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat Hongarije niet van plan is Rutte te steunen voor de positie van NAVO-baas. "We kunnen zeker geen man steunen als hoofd van de NAVO die eerder Hongarije op de knieën probeerde te krijgen," zei Szijjarto bericht de NOS. Dit is een duidelijke verwijzing naar Ruttes eerdere uitlatingen, waarin hij Hongarije beschuldigde van het afbreken van de democratie en de rechtsstaat, en zelfs suggereerde dat het land "niets meer in de EU te zoeken heeft" na de invoering van bepaalde wetgeving.
screenshot 2024 03 05 at 192810
Het is ironisch dat Rutte, die zichzelf graag profileert als een kampioen van de vrijheid en democratie, nu de gevolgen ondervindt van zijn eigen hooghartige beleid. Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten. Wie uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Dit lijkt een les te zijn die Rutte nu op de harde manier leert.
Ondanks de breed gedragen steun voor zijn kandidatuur vanuit verschillende hoeken van de NAVO, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, toont de weerstand van Hongarije aan dat politieke bruggen eenmaal verbrand, niet zo gemakkelijk weer opgebouwd worden. De arrogantie en neerbuigendheid waarmee Rutte andere landen heeft benaderd, komt hem nu als een boemerang terug in het gezicht.
Zeg ja tegen supervers, overheerlijk en betaalbaar eten met de Allround Box van EerlijkEten! In samenwerking met DDS en toegewijde Nederlandse boeren brengen Thierry Baudet en Gideon van Meijeren jou het beste van de natuur direct aan je deur. Van knapperige groenten tot sappig vlees, verse vis en perfecte aardappelen - proef de puurheid in elke hap. Kies vandaag nog voor de EerlijkEten Allround Box en ervaar de ongeëvenaarde smaak van versheid. Bestel via onze link en steun DDS met je aankoop. Ga voor eerlijk, kies voor EerlijkEten!
In plaats van zich te bekommeren om de binnenlandse politiek van soevereine staten, zou Rutte er beter aan doen zich te richten op de echte uitdagingen waar de NAVO voor staat. Misschien is het tijd voor een beetje zelfreflectie in het Torentje. Dit debacle rondom zijn kandidatuur voor de NAVO toont aan dat ook politieke zwaargewichten niet onkwetsbaar zijn voor de gevolgen van hun daden. Rutte's ambitie om NAVO-baas te worden loopt nu mogelijk spaak op de rotsen van de realpolitik – een les in nederigheid die hij niet snel zal vergeten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten