47547796341 2eb9efa798 c

President Macron grijpt oorlog Oekraïne aan om EU te verbouwen: 'Veto's afschaffen en buitenlandbeleid'

Buitenlandmei 09 2022, 17:00
Als het aan de Franse president Emmanuel Macron ligt dan wordt de Europese Unie flink 'verbouwd'. Tijdens zijn toespraak in Straatsburg liet hij weten groot voorstander te zijn van het wijzigen van Europese verdragen.
Één van de grootste hekelpunten van de Europese Unie is dat het op veel terreinen niet werkt zoals men de burgers had voorgesteld. Zo'n crisis creëert vraag naar effectief beleid en die vraag wordt door de tot dan toe verlamde EU aangehaald om te hervormen, waardoor ze eigenlijk meer macht krijgen. Dán gebeurt er pas iets. En als de crisis eenmaal geweken is krijgt men de afgestane macht en soevereiniteit natuurlijk niet terug.
We zagen dit bij de euro. De transferunie kwam er deels door het coronaherstelfonds. Frans Timmermans loopt nog steeds te blèren over zijn Green Deal. De voorbeelden van crises die worden bedacht of aangegrepen om de boel te hervormen zijn eigenlijk eindeloos. Behalve als het om meer democratie en meer inspraak vanuit de burger gaat, natuurlijk.
President Macron meet zich de rol van karrentrekker dan ook weer graag aan. Dit keer gebruikt hij de oorlog in Oekraïne om zijn wens voor een (effectief) EU-leger kracht bij te zetten. Maar om als EU fatsoenlijk oorlog te kunnen voeren, moet men het wel snel met elkaar eens kunnen worden. Dan schiet het natuurlijk niet op dat iedere lidstaat om de haverklap met een veto de boel lam kan leggen. Nou, dan schrappen we die veto's toch gewoon?
En waarom zouden we daar stoppen? Macron pleit direct voor een EU-light waar landen als Oekraïne, Georgië, Moldavië en het Verenigd Koninkrijk bij kunnen horen. Die landen zouden dan samen met EU-lidstaten samen kunnen werken op het gebied van energie, veiligheid en vrij verkeer. Joepie!
Macron etaleert precies het probleem dat tegenstanders van de EU hebben. Dat gedrocht wil alleen maar meer macht en grijpt iedere gelegenheid aan om het te krijgen. En is er geen reden om meer macht te krijgen dan verzint men wel een reden. Allemaal helemaal prima, want de mensen waar wij op hebben gestemd gaan er voor het gemak vanuit dat wij dit ook wel prima vinden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten