Rechts-extremist gijzelt twee bewakers in streng beveiligde gevangenis in Duitsland

Rechts-extremist gijzelt twee bewakers in streng beveiligde gevangenis in Duitsland

Buitenlanddec 13, 15:00
Stephan B. de 30-jarige extremist die drie jaar geleden een aanslag pleegde in de Duitse stad Halle heeft gisteravond rond 21.00 in de gevangenis twee bewakers gegijzeld.
De actie van Stephan B. kon rekenen op grote inzet van zwaarbewapende agenten. De recherche is een onderzoek gestart en het Duitse ministerie van justitie komt later met een eerste verklaring. Wat exact de reden is van de gijzeling is nog niet bekend en ook de wijze waarop de bewakers gegijzeld konden worden is niet duidelijk.
Het incident vond plaats in een van de meest beveiligde gevangenissen van Duitsland waar Stephan B. sinds vorig jaar vast zit. Stephan B. zit een levenslange straf uit vanwege de aanslag die pleegde bij een Synagoge in de Duitse stad Halle. Bij die ‘mislukte’ aanslag zijn twee mensen om het leven gekomen. B had een grotere aanslag in gedachte en wilde een complete ravage aanrichten met explosieven en vuurwapens.
Begin 2019 is Stephan B. begonnen met het voorbereiden van zijn plannen voor een aanslag. Hij kocht zijn wapens online maar ging vanwege de hoge prijzen zelf aan de slag met het maken van wapens en explosieven. Desondanks zijn jarenlange voorbereiding vielen er ‘slechts’ twee doden, dit vanwege een toegangsdeur die B. op die bewuste dag niet open kreeg. Een 40-jarige vrouw die hem aansprak moest het daarbij ontgelden. “Iedereen die mijn actie verstoorde, was een probleem. Ik wilde haar niet doodschieten maar ik was gefrustreerd over de mislukte aanslag. Het spijt me.” Aldus Stephan B. tijdens zijn rechtszaak in 2020.
De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser ziet rechts-extremisme als een grote dreiging voor de Duitse democratie. De Wapenwetgeving in Duitsland zal volgens de minister worden aangescherpt. De oorzaak hiervan is mede voortgekomen uit de mislukte staatsgreep van vorige week waarbij zo’n 50 verdachten zijn gearresteerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten