Ruim 2 miljoen Oekraïners onderweg naar Europese landen, aantal kan snel oplopen tot 5 miljoen asielzoekers

Ruim 2 miljoen Oekraïners onderweg naar Europese landen, aantal kan snel oplopen tot 5 miljoen asielzoekers

Buitenlandmaa 08, 11:00
Inmiddels hebben ruim 2 miljoen Oekraïners hun land verlaten. Ze zijn onderweg of al aangekomen in verschillende Europese landen. Dat blijkt uit recente cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en Polen kunnen zich opmaken voor een massale toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Het aantal van 2 miljoen kan namelijk in rap tempo oplopen tot 5 miljoen asielzoekers.
Steeds meer Oekraïners zoeken hun onderkomen in (vooralsnog) veilige Europese landen. De meeste vluchtelingen steken de grens over naar Polen. De Poolse grenswachten hebben inmiddels al 1.2 miljoen Oekraïense vluchtelingen geregistreerd en het aantal loopt snel verder op. Alleen al Nederland kan zich de aankomende dagen opmaken voor 50.000 vluchtelingen die allemaal bed, bad en brood nodig hebben.
Volgens het kabinet Rutte IV kan Nederland de massale toestroom van Oekraïense vluchtelingen wel behappen. Over het nijpende woningtekort wordt in tijden van crisis overigens niet gerept door het kabinet.
´5 miljoen Oekraïense vluchtelingen´
De Verenigde Naties gaat er vanuit dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne kan oplopen tot 5 miljoen. Maar dat is slechts een voorzichtige schatting met de vooruitzichten zoals ze er nu voorstaan. Volgens de VN is er mogelijk een tweede golf vluchtelingen opkomst die zal bestaan uit de meer kwetsbaren. Daarbij moeten we bijvoorbeeld denken aan ouderen en zieken. "Als de oorlog voortduurt, zullen we mensen gaan zien die geen middelen en ook geen connecties hebben", aldus UNHCR-hoofd Filippo Grandi.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten