Russische minister Lavrov en Duitse premier Scholz waarschuwen: 'Derde Wereldoorlog reëel gevaar'

Russische minister Lavrov en Duitse premier Scholz waarschuwen: 'Derde Wereldoorlog reëel gevaar'

Zowel de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov als de Duitse bondskanselier Olaf Scholz waarschuwen voor de "reële" dreiging van een Derde Wereldoorlog, waarbij er mogelijk zelfs nucleaire wapens ingezet kunnen worden. Vanwege dit gevaar wil Scholz geen zware, moderne wapens leveren aan Oekraïne.

Tegen Russische staatsmedia heeft Lavrov nog maar eens gezegd (aldus De Telegraaf) dat het gevaar op een Derde Wereldoorlog "serieus" is. "Het is echt, je kan het niet onderschatten." Daar aan voegt hij toe dat de NAVO feitelijk op voet van oorlog verkeert met Rusland. Dat doet de NAVO volgens hem weliswaar via Oekraïne, maar "oorlog is oorlog."

Deze waarschuwing wordt feitelijk benadrukt door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Want hoewel hij bekritiseerd wordt omdat Duitsland geen zware wapens aan Oekraïne levert blijft hij voet bij stuk houden. Hij wil dat er oude Sovjet-wapens geleverd worden aan Oekraïne, maar verder gaat hij niet.

"Ik doe alles om escalatie te verhinderen die tot een Derde Wereldoorlog leidt. Er mag geen kernoorlog komen," aldus Scholz.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken beweert evenwel dat de uitspraken van Lavrov er op duiden dat Rusland denkt dat het aan het verliezen is, en dat Moskou de wereld probeert te intimideren. Ook zegt hij dat de kans dat Rusland echt de Derde Wereldoorlog laat ontketenen klein is, omdat het land zo'n strijd niet zou kunnen winnen... waarbij hij buiten beschouwing laat dat Rusland het meest moderne nucleaire arsenaal ter wereld heeft. Dat lijkt toch nogal problematisch.

UPDATE: Duitsland gaat Oekraïne wél zwaar bewapenen

Nou, dit is héél apart! Want slechts een paar uur nadat Scholz waarschuwde voor een mogelijke Derde Wereldoorlog als Oekraïne zwaar bewapend wordt door Duitsland wordt bekendgemaakt dat hij dat tóch gaat doen.

De enige 'maar' is dat dit wel degelijk een wat oudere tank is. Is dit een nieuwe opstelling, opeens, of ziet Duitsland dit vooral als een "defensief" wapen, ook nog eens eentje dat toch wat ouder is, waardoor Berlijn denkt dat het geriskeerd kan worden?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer