wagner telegram

Schokkende ontwikkelingen: Huurlingenleger Wagner rebelleert? Russische stad Rostov 'bevrijd'?

Buitenlandjun 24 2023, 6:13
Er zijn extreem opmerkelijke dingen aan de hand in Rusland. De baas van het bekende huurlingenleger de Wagner Group, Jevgeni Prigozjin, lijkt te rebelleren tegen de Russische legerleiding. Zijn troepen bezetten mogelijk Rostov, de grootste stad in Rusland dichtbij de grens met Oekraïne. En ze zouden willen optrekken naar Moskou, waar er allerlei veiligheidsmaatregelen zijn genomen, inclusief checkpoints en het preventief rond laten rijden van soldaten. 
Prigozjin heeft de laatste tijd meerdere malen kritiek geuit op de Russische legerleiding. Hij vindt dat die er een bende van maakt in Oekraïne. Recent kwam daar nóg hardere kritiek bij. Hij zegt nu namelijk dat de Russische legerleiding Vladimir Poetin bewust heeft voorgelogen over de situatie in Oekraïne en hem zover heeft gekregen de oorlog op basis van leugens te beginnen. Ook zei de Wagnerbaas dat het Oekraïense tegenoffensief veel beter gaat dan Rusland wil toegeven. "We baden in het bloed," aldus Prigozjin in een video op Telegram.
Dat was echter op zich niet reden voor hem om te rebelleren, zegt hij zelf. Wat er gisteren gebeurde is reden: hij beweert dat een kamp van zijn Wagnerstrijders keihard gebombardeerd is in Oekraïne. Weggevaagd van de aardbodem. De daders waren echt niet Oekraïens, aldus Prigozjin, maar Russisch. Hij zegt dat ze van achteren zijn aangevallen. Dit met de bedoeling van het Russische leger - de top heeft onderhand een hekel aan Wagner - om het huurlingenleger te verzwakken.
Prigozjin zou daarop opgeroepen hebben tot een gewapende opstand tegen de legerleiding. Let wel, hij noemt het niet een aanval tegen Poetin, die natuurlijk veel macht heeft en door veel Russen wel degelijk gesteund wordt. De Wagnerbaas doet iets dat rebellen tegen autocratische leiders altijd hebben gedaan: ze zeggen dat het geen aanval is tegen de redelijk populaire, langzittende koning/president, maar tegen zijn adviseurs. Die zijn slecht en onbetrouwbaar. 
"Dit is geen militaire coup, maar een mars van gerechtigheid," verklaarde Prigozhin in een video. "Het kwaad belichaamd door de militaire leiderschap van het land moet worden gestopt." Vervolgens voegde hij toe: "Dit uitschot zal worden gestopt."
Op Sociale Media gaan er overal beelden rond van soldaten die in Rostov rondrijden en zelfs het hoofdkantoor van het Russische leger zouden omsingelen. Het is belangrijk om voor ogen te houden dat deze beelden niet onafhankelijk gecheckt kunnen worden. Het is dus niet duidelijk of het écht beelden zijn die a) recent zijn opgenomen en b) of de troepen in kwestie inderdaad van Wagner zijn
Een journaliste in Rostov zegt dat ze gesproken heeft met soldaten die daar rondrijden/de boel bezetten. Ze heeft hen gevraagd of ze van Wagner zijn. Het antwoord was, zegt zij, "ja."
Ook zijn er beelden van gevechten die plaatsvinden, volgens social media zijn het Russische troepen die het opnemen tegen Wagner (een strijd die door de laatste gewonnen wordt in dit geval):
Igor Sushko stelt verder dat Wagner nu het hoofdkantoor van het ministerie van Defensie in Rostov heeft ingenomen en zich nu voorbereid op het innemen van Voronezh... "op weg naar Moskou."
In Moskou zijn er geen Wagnertroepen te zien. Maar de normale media berichten dat daar wel degelijk maatregelen genomen zijn. Er zouden gewone Russische soldaten rondrijden en er zouden overal checkpoints zijn opgezet.
De Russische veiligheidsdienst FSB is ondertussen een strafrechtelijke onderzoek begonnen tegen Prigozjin wegens muiterij. Dat is natuurlijk een teken dat, hoewel nog veel onduidelijk is, hij wel degelijk in verzet is gekomen tegen de legerleiding en voor serieuze problemen zorgt.
Sterker nog, de FSB voelt zich zelfs geroepen om huurlingen van Wagner publiekelijk te vertellen dat ze niet moeten luisteren naar hun baas en hem zelfs moeten vastzetten. De Russische generaal Soerovikin heeft dat vannacht óók gedaan, in wat een zoveelste teken is dat er serieus iets aan de hand.
Daarbij waarschuwt Soerovikin de Wagner-soldaten dat ze hiermee de oorlog in Oekraïne ondermijnen. "De vijand wacht gewoon tot de interne politieke situatie in ons land verslechtert," aldus de generaal.

Onzekerheid

Aan de andere kant wordt het beste advies gegeven door Simon Ateba. Ateba toont een video van wat volgens social media Wagnerhuurlingen zijn met de tekst: "Met propaganda van alle kanten, wees je er alsjeblieft van bewust dat niemand ook maar iets zeker weet. Er wordt geclaimd dat dit Wagnertroepen zijn. Niemand is daar zeker van."
Prigozjin heeft een hekel aan minister van Defensie Shoigu. Dat was al langer bekend. Nu is de vraag of Wagner echt bezig is met een offensief tegen de Russische legerleiding en dus tegen de Russische overheid (inclusief tegen Vladimir Poetin), of dat het grootspraak is en dat het allemaal meevalt. 
Indien het inderdaad een actie is van Wagner tegen de legerleiding, dan kan dit voor Rusland serieuze gevolgen hebben. Wagner is een belangrijk onderdeel van het conflict in Oekraïne. Zonder Wagner gaat het daar heel lastig worden voor Rusland. Prigozjin heeft dan ook al meerdere malen laten weten dat Rusland wat hem betreft Odessa moet innemen, en het dan moet laten voor wat het is in Oekraïne.
Vandaag en de komende dagen gaan we zien wat er gebeurt. Tegenstanders van Poetin vieren al feest. Maar dat is natuurlijk wel erg vroeg. De Russische president is nog steeds aan de macht, en er is extreem veel onduidelijkheid over wat de muiterij van Wagner nou echt betekent, hoe ver het gaat, wat de gevolgen zijn, en zelfs wat het doel ervan precies is. Daarnaast weet niemand of Wagner gesteund gaat worden door gewone Russische soldaten of dat het huurlingenleger alleen staat. Ook dat is van wezenlijk belang als je wilt kunnen inschatten wat de gevolgen hiervan zullen zijn.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Het laatste nieuws is in ieder geval wel dat de snelweg naar Moskou is afsloten, dat er een gewapend konvooi op die snelweg zou zijn, en dat de beveiliging in/rond Moskou is opgeschroefd. Er zouden "anti-terroristische" maatregelen genomen zijn. Fascinerend genoeg zijn er ondertussen wel gewoon aanvallen geweest van Rusland op Kiev, Charkov en Dnipro.
Oh, en dat Prigozjin een nieuwe audiofile heeft vrijgegeven waarin hij zegt: "We gaan voeren alleen oorlog met [red.: of tégen afhankelijk van je interpretatie] professionals. Als iemand ons in de weg staat, zullen we alles wat op onze weg ligt vernietigen."

UPDATE

Weer nieuwe ontwikkelingen - dat wordt tenminste bericht op Sociale Media. Let op, we kunnen niet verifiëren dat deze video's inderdaad nu net zijn opgenomen. Maar toch. Er wordt gesteld dat dit zo is... en dat de commandant van het zuidelijke militaire district heel rustig met Prigozjin praat. Kijk maar:

🚨BREAKING: Wagner Chief is shown casually meeting commander of the Southern Military District as well as the Deputy Defense Minister. This is a VERY serious development as is shows HIGHLY SENIOR members of the Russian Military collaborating with Wagner in this apparent coup.…

11.7K
Reply
In een vertaling ziet het er allemaal wat minder 'relaxt' uit. Prigozjin haalt steeds hard uit naar de officieren, noemt ze "clowns," dreigt iedereen neer te schieten die zich verzet... en het valt op dat hoewel hij en zijn troepen gewapend zijn, dat niet geldt voor de twee officieren.
Hier is een video van Prigozjin die gisteren hard uithaalde naar de legerleiding en onder meer zei dat de oorlog "nodig was zodat een paar generaals konden laten zien hoe sterk ze waren." Zodat "Shoigu een nieuwe medaille kon krijgen." Het was, ging hij verder, "niet nodig om Oekraïne te denazificeren."
Kortom, hij heeft zich echt helemaal tegen de Russische leiding gekeerd. En dat is opvallend. Want Poetin is normaal niet een man die dit soort tegenspraak tolereert.

Afwachten

Hoewel het er allemaal erg chaotisch uitzet en hoewel er op sociale media geroepen wordt dat het een coup is, moet je in gedachten houden dat er a) veel propaganda verspreid wordt en b) dat niets helder is... behalve dan dat Prigozjin heel boos is, actie heeft gedreigd, en dat de FSB hem wil vervolgen wegens muiterij. Er is dus heus iets aan de hand, maar hoe serieus en groot het is, is onduidelijk.
De komende uren en dagen gaan we zien wat er precies aan de hand is, hoe ver Prigozjin gaat, en wat de gevolgen zijn voor het regime van Poetin (als er zelfs maar gevolgen zijn)... om nog maar te zwijgen over de oorlog in Oekraïne. Natuurlijk kun je wel zeggen dat als je Zelensky bent dit het ideale moment is om het tegenoffensief vol los te laten gaan.
Opvallend en belangrijk is dat de Wagnerbaas blijft herhalen dat het geen coup is, maar een gerichte actie tegen Shoigu en andere legerleiders. Hij zou volgens sociale media zelfs willen onderhandelen om Shoigu ontslagen te krijgen. Hij zou hebben aangekondigd dat Shoigu en Gerasimov (General Staff-baas van het leger) naar hem komen (en zich overgeven). Doen ze dat niet, dan zou Wagner naar Moskou gaan. In de tussentijd zullen ze Rostov blokkeren. Prigozjin zou ook gezegd hebben dat als hij Shoigu en Gerasimov in handen heeft, hij daarna terug wil naar het front in Oekraïne.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten