shutterstock 1339666289

Turkse minister van BuZa: 'Sommige NAVO-landen willen dat de oorlog in Oekraïne langer duurt'

Buitenlandapr 21 2022, 14:43
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zegt dat sommige NAVO-landen willen dat de oorlog in Oekraïne langer doorgaat om Rusland op die manier te verzwakken. Hij deed de uitspraken tijdens een interview met CNN Türk.
Turkije dacht dat de oorlog eigenlijk spoedig beëindigd zou worden nadat de strijdende partijen met elkaar onderhandeld hadden in Istanbul. "Maar na de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO kreeg ik de indruk dat er lidstaten zijn die willen dat de oorlog doorgaat," aldus Cavusoglu volgens de Turkse (pro-AK Parti van president Erdogan) krant Daily Sabah.
"Ze willen dat Rusland zwakker wordt," ging Cavusoglu verder. Daarbij noemde hij niet de lidstaten om wie het draait bij naam en toenaam, hoewel je hierbij natuurlijk in eerste instantie vooral aan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk denkt.
Op 29 maart ontmoetten afgevaardigden van Rusland en Oekraïne elkaar in Istanbul. Daar gaven de Oekraïeners aan dat ze bereid waren een "neutrale status" te accepteren voor hun land, als ze in ruil daarvoor "veiligheidsgaranties" kregen van verschillende landen, waaronder Turkije. Om "vertrouwen te kweken" liet Rusland daarop weten dat het de militaire activiteiten rond Kiev en Chernihiv zou verminderen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Cavusoglu zei ook dat hij en Erdogan allebei veel en vaak contact hebben met zowel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als met zijn Russische vijand Vladimir Poetin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten