24705223814 0522493ea2 c

Turkse overheid boos op Nederland vanwege anti-islamdemonstratie Pegida in Den Haag: "Haatmisdrijf"

Buitenlandjan 24 2023, 18:00
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie laten weten het verscheuren of verbranden van de Koran te zien als een “haatmisdrijf”. De overheid zegt dat islamofobie en discriminatie geen grenzen kent in Europa en eist dat Nederland provocerende acties zoals die van Pegida niet meer toestaat.
De video waarin Pegida-voorman Edwin Wagensveld een anti-islam statement maakt ging afgelopen zondag rond op social media. Pegida houdt wel vaker anti-islam demonstraties maar koos er voor om deze keer bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag actie te gaan voeren. De demonstratie was eerder die dag al aangekondigd via Twitter en de gemeente Den Haag gaf toestemming voor de demonstratie.
In een brief die Pegida-voorman Wagensveld op zijn Facebookpagina plaatste is te lezen dat burgemeester van Zanen de actie zou toestaan mits hij niet over zou gaan tot het verbranden van voorwerpen. "Mede gelet op uw eerdere uitlatingen, attendeer ik u er, wellicht ten overvloede, op dat het verbranden van voorwerpen in principe niet is toegestaan, omdat dit gevaar kan opleveren". Wagensveld besloot dan ook om de Koran alleen te verscheuren en naar eigen zeggen “later thuis te verbranden”.
Het is de tweede keer in korte tijd dat de Turkse overheid fel reageert op acties van anti-islamactivisten. Ook in Zweden was er afgelopen weekend een soort gelijke anti-islamactie wat op veel kritiek kon rekenen vanuit Turkije. Een rechtse activist verbrande een koran voor de ambassade van Turkije in Stockholm. Vanuit de lokale overheid werd er toestemming geven voor de koranverbranding, tot groot ongenoegen van de Turkse overheid.
De Zweedse premier heeft nog geen uitgebreide reactie gegeven maar laat wel alvast via Twitter weten dat de vrijheid van meningsuiting een “fundamenteel onderdeel van de democratie” is. Premier Mark Rutte heeft nog niet gereageerd. De Nederlandse ambassadeur in Turkije is inmiddels ontboden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten